Uspeh lekara: Spasili život ugradnjom stenta u moždani krvni sud

Zahvaljujući izuzetnoj koordnaciji tima neurologa i radiologa niškog Kliničkog centra, prvi put u ovoj zdravstvenoj ustanovi, uspešno je urađena kombinovana procedura direktne aspiracione trombektomije i ugradnje karotidnog stenta kod pacijentkinje, kod koje je uz pomoć aparata za magentnu rezonancu, dijagnostikovano akutno začepljenje moždanih krvnih sudova. Nakon intervencije, pacijentkinji Zagorki Popović(65), urađen je i kontrolni pregled magnetnom rezonancom, nakon kojeg je utvrđeno da je procedura uspešno obavljena i da bi oporavak trebalo da bude potpuno uspešan.

Tim koji je izveo operaciju

Prema rečima specijalista, ovo je ogroman pomak u spasavanju života osoba, koje dožive moždani udar.

Kako navode stručnjaci, ako se uzme u obzir visoka stopa mortaliteta koja prati akutni ishemijski moždani udar, jasno je da ovo stanje predstavlja veliki medicinski problem, te rana i precizna dijagnostika, ali i stručnost lekara koji rade u Kliničkom centru Niš, jesu jedan od najbitnijih preduslova za odabir terapije i načina lečenja.

Iako u Srbiji, još uvek spada u relativno nove metode za spasavanje izumiranja tkiva zbog ugrušaka u moždanim krvnim sudovima, sistem „Penumbru“, specijalisti Klinike za neurologiju, uspešno primenjuju već poslednje četiri godine.

slobodna ilustracija iz Kliničkog centra u Nišu

Raniji stavovi ukazivali su da je za uspeh terapije ključno vreme, odnosno da se povoljan terapijski ishod može očekivati uglavnom kod bolesnika koji su tretirani unutar 6 sati od početka simptoma, međutim sada smo pokazali da i vremenskom okviru od 12 sati možemo spasiti moždano tkivo, tako da osim što je to bila osma „Penumbra“ naših neurologa, ona je uspešno kombinovana sa stentiranjem moždanog krvnog suda, istakla je prof.dr Miroslava Živković, direktorka Klinike za neurologiju.

Kako su pojasnili interventni neurolozi, ovo je jednostavna i brza tehnika vakuum aspiracije tromba kod zapušenja velikih krvnih sudova u mozgu, kojim se pored aspiracije može izvršiti i mehanička fragmentacija tromba. Intervencija je urađena u angio sali Centra za radiologiju, a potom je plasiran i stent u cervikalni segment karotidne arterije.

Ovo je samo dokaz da sada imamo mnogo bolje uslove za rad, jer smo prvenstveno bili svi na jednom mestu, a uz pomoć najsavremenije dijagnostičke aparature koju imamo sada u novom Centru za radiologiju, uradili smo revolucionarnu stvar, jer smo u najmanjem vremenskom okviru kombinovali dve procedure, koje su uradile dva tima lekara i postigli uspeh, navodi prof. dr Dragan Stojanov, direktor Centra za radiologiju.

Interventni timovi koji su uradili procedure, bili su sastavljeni od timova specijalista sa neurologije, koji su činili dr Vuk Milošević i dr Nikola Vukašinović, kao i tima sa radiologije, dr Lazara Lazovića i dr Aleksandre Aracki- Popović.

N.M.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *