Uspešno održana premijera dokumentarnog filma „Duhovno blago“ (foto)

Dokumentarni film „Duhovno blago“ u realizaciji producentske kuće „NG Tim“ premijerno je prikazan u Svetosavskom domu u Nišu. Ovaj film govori o tragovima u vremenu i istrajnosti hrišćanske vere, pravoslavne crkve i manastira koji ovekovečuju sve krajeve na kojima je boravio srpski narod. Sakralna arhitektura je jedno od najkarakterističnijih obeležja srpskog duhovnog, religijskog i kulturnog identiteta, obeležje po kojem smo kao narod prepoznatljivi svuda u svetu. Film “Duhovno blago” je rađen na osnovu brošure „Crkve i manastiri opštine Pantelej“ Velibora Petkovića.

160828-duhovnoblago

Ali sve to neizmerno arhitektonsko i duhovno blago treba sačuvati od propadanja i zaborava. Kako živimo u dinamičnom i burnom vremenu nezapamćene medijske interferencije, u doba kojim caruje informacija više u kvantitativnom nego u kvalitativnom smislu, otud potreba da se napravi ovaj film.

Zato je srednjemetražni film Duhovno blago Panteleja autentičan dokumentarni zapis o izgledu, istoriji i značaju i atmosferi crkava i manastira iz severoistočog dela Niša i njegove bliže okoline. Ovo ostvarenje ponudiće gledaocima osim preciznih istorijskih i geografskih detalja o crkvama i manastirima ovog kraja, i autorsko – kontemplativni vizuelni uvid u raskošnu lepotu tih hramova – kažu u NG Timu

Namera autora je da se ovaj film koji su kao pokrovitelji podržale Eparhija niška SPC i Gradska opština Pantelej Niš, prikaže najpre publici u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori, a potom i u drugim pravoslavnim zemljama. Takođe, autori očekuju da Duhovno blago ima i vrlo intenzivan festivalski život u zemlji i inostranstvu. Pokrovitelj je Gradska opština Pantelej, a dokumentarni film “Duhovno blago” svakako ne bi uspeo bez donatora filma. To su: Olivera Josanović, firma “EMAX 2015 d.o.o“, Aleksinac, Bogoljub Mladenović -„Cartoflex“, Donji Matejevac, Jelena Ranđelović -“Pet Protector“, Niš, Bora Jović- Vinarija Status, Goran Stoiljković – Džoker taksi, Dragana Živanović- DONJI MATEJEVAC-ketering, torte i kolači, Bane Petković – „PET KONBA“, Niška mlekara.

Ekipu filma “Duhovno blago” čine reditelj Jasmina Ranđelović, producent: Gradimir Nikolić, NG Tim, scenario : Marija Filipović, Dragan Tričković, Velibor Petković, glumci: Dragan Tričković, Vuk Zdravković, Milica Đurašković. Narator je Dragan Tričković, organizator Dragana Mihajlović, fotograf Saša Đorđević i saradnik na filmu Smiljana Lukić.

gradjanin.rs

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *