Ustoličen Episkop niški g. Arsenije

Njegova Svetost Patrijarh srpski Irinej načalstvovao je 13. avgusta 2017. g. svetom arhijerejskom Liturgijom u Sabornom hramu u Nišu i tom prilikom uveo Preosvećenog Arsenija (Glavčića)  u tron Episkopa niških. Svečanosti su prisustvovali izaslanik Predsednika Republike Srbije g. Nikola Selaković, gradonačelnik Niša Darko Bulatović, visoki predstavnici Vojske Srbije, javnog i kulturnog života Niša – Bogosluženju i intronizaciji prisustvovali apostolski nuncije Lučijano Surijani i Nadbiskup beogradski Stanislav Hočevar.

Uvodeći Episkopa niškog Arsenija u tron Episkopa niških, Njegova Svetost Patrijarh srpski Irinej je u prepunom hramu, ispunjenom vernim hristoljubivim narodom sa njegovim pastirima, podsetio na istoriju Eparhije i njene hramove i manastire, kazujući i o episkopskoj službi i njenim visokim zadacima.

Uveli smo u tron Episkopa niških mladog Episkopa, punog vere i ljubavi, pre svega prema Bogu i prema Crkvi svojoj i narodu kojem će biti pastir i duhovni vođa. Molim vas da ga primite kao duhovnog pastira i duhovnog oca, koji će se za vas Bogu moliti i sve vas Gospodu privoditi…, kazao je Patrijarh srpski Irinej.

Odluku Svetog Arhijerejskog Sabora o izboru vladike Arsenija za Episkopa niškog pročitao je Visokopreosvećeni Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije.

U pristupnoj besedi ustoličeni Episkop niški Arsenije je zahvalio Patrijarhu Irineju i svim Arhijerejima naše Crkve na ukazanom poverenju kad mu je u arhipastirsko staranje dao Eparhiju nišku, zatim Episkopu raško-prizrenskom Teodosiju za njegovo administriranje ovom Eparhijom, kao i Arhiepiskopiji beogradsko-karlovačkoj u kojoj je službovao kao vikarni episkop Patrijarha Irineja.

Posebno je Vladika niški zablagodario braći Arhijerejima iz Grčke Pravoslavne Crkve i Episkopu belogradčiškom Polikarpu, vikaru Mitropolita vidinskog (Bugarska Patrijaršija).

EPISKOP NIŠKI GOSPODIN ARSENIJE

Ustoličeni Episkop niški g. Arsenije je podsetio na slavnu istorije ove Eparhije, još od apostolskih vremena, i na svoje predšestvenike kojih se i danas sećamo.

Ugledni gosti

U ime Rimokatoličke Crkve današnjem toržestvenom sabranju prisustvovali  su Nadbiskup Lučijano Surijani, apostolski nuncije u Beogradu, monsinjor Stanislav Hočevar, Metropolit beogradski, fra Leopold Rohnes, generalni vikar i katedralni župnik beogradski.

Ustoličenju su prisustvovali: generalni sekretar Predsednika Srbije g. Nikola Selaković; g. Marko Nikolić, savetnik  direktora Uprave za saradnju sa Crkvama i verskim zajednicama dr Mileta Radojevića; ambasador Republike Grčke g. Ilijas Ilijadis; arhimandrit Dositej, iguman manastira Grgetega sa prof. dostoslavne Karlovačke bogoslovije protojerejem Jovanom Milanovićem, i kao i mnogobrojne ličnosti iz javnog i kulturnog života Niša i okoline.

Predstavnici gradskih i lokalnih vlasti sa gradonačelnikom grada Niša g. Darkom Bulatovićem, kao i predstavnici Vojske Srbije pukovnik Vladeta Baltić, Načelnik štaba Komande Kopnene vojske i pukovnik Predrag Grbić, Komandant 3. br KoV, takođe su prisustvovali današnjoj toržestvenoj Liturgiji i veličanstvenom sabranju.

Saborni hram je danas bio ispunjen blagovernim narodom koji je stigao iz pojedinih parohija Eparhije niške i iz drugih eparhija, kao i iz Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke praćen sveštenstvom iz Spomen-hrama Svetog Save, hrama Sabora srpskih svetitelja na Karaburmi i iz nekoliko beogradskih hramova.

Izvor: SPC, Zorica Zec
slike: đakon Dragan Tanasijević

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *