Veče francuske muzike – Trio Anima i Aleksandar Jakovljević

Trio Anima i Jakovljević (klik za uvećanje)

Premijerni koncert pod nazivom „LE CHEMINS DE L’AMOUR“ vodi nas u svet kamerne muzike, uz prefinjene melodije poznatih francuskih kompozitora. Najlepše Francuske klasične kompozicije izvešće trio Anima koji čine profesorke Fakulteta umetnosti iz Niša, Aleksandra Ristić – sopran, Ana Vekičković-Igić – flauta i Ingrid Janković – klavir kao i specijalni gost koncerta Aleksandar Jakovljević – violončelo. Koncert će se održati u sredu 12. aprila 2017. godine sa početkom u 20 sati u Koncertno-izložbenom prostoru FU, Knjaževačka 2a. Ulaz je slobodan.

Detaljan program i biografije može se pogledati na sajtu Koncertne sezone Fakulteta umetnosti.

Trio ANIMA iz Niša osnovan je 2003.godine i čine ga Aleksandra Ristić-sopran, Ana Veličković Igić – flauta i Ingrid Janković – klavir. Veoma uspešno, predstavile su se celovečernjim koncertima na gotovo svim značajnim scenama u zemlji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj. Nastupale su na brojnim festivalima kamerne muzike: VOICES (Nikšić), NIMUS (Niš), PODIJUM MLADIH (Novi Sad)…

Trio ANIMA je održao seriju koncerata u Italiji na turneji pod nazivom “Duša Srbije”( L’Anima della Serbia), a u januaru 2009. nastupio je na konferenciji “Doing business in Serbia” u Lidsu i održao celovečernji koncert u crkvi St George’s Bloomsbury u Londonu, Engleska .Oktobra, 2012. god. ,trio Anima, zatvorio je manifestaciju “Mesec srpske kulture u Mađarskoj”, koncertom koji je održan u Ambasadi Republike Srbije u Budimpešti, predstavivši na najbolji mogući način, Univerzitet, grad i zemlju iz koje dolaze. Trio ANIMA ostvario je trajne snimke za RTS, Radio Beograd 202, Radio Novi Sad i Radio Niš. Gostovao je više puta u emisijama autora Dejana Đurovića “Nedeljom uveče” i Mire Adanje Polak “MAP i Vi”. Rad trija propraćen je celovečernjim portret-emisijama na Beogradskoj ART televiziji, televiziji Vojvodina i kao i brojnim emisijama iz domena kulture na gotovo svim televizijama niškog regiona: Niška televizija – “Muzičko ogledalo”, TV5 – “Kultura” i dr. Koncertna aktivnost trija ANIMA propraćena je i mnogobrojnim kritikama i prikazima od strane mnogih novinskih medija (Politika, Dnevnik, Narodne novine).

Deo repertoara Trija ANIMA čine aranžmani i originalne kompozicije pisane i posvećene ovom ansamblu. Trio ANIMA imao je veliku čast i privelegiju da u svom radu sarađuje sa velikanima srpske muzike: Oliverom Đurđević, Dejanom Despićem, Konstantinom Babićem, Verom Stanojević i dr. Učešćem na međunarodnom festivalu NIMUS u Nišu, Trio ANIMA je obeležio pet godina umetničkog rada i postojanja. Koncertna aktivnost tria ANIMA propraćena je i mnogobrojnim kritikama i prikazima od strane mnogih novinskih medija (Politika, Dnevnik, Narodne novine). Pored koncertne delatnosti, značajna osobenost tria “Anima” je i rad na aranžiranju kompozicija za ovakvu vrstu sastava, pa je i taj domen njihovog rada okarakterisan kao sasvim uspešan.

Aleksandar Jakovljević (1967), diplomirao violončelo na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Viktora Jakovčića, a magistrirao kamernu muziku u klasi prof. Uroša Pešića. Od 1989. deluje kao član Beogradskog gudačkog kvarteta sa kojim se usavršavao na majstorskom kursu Amadeus String Quartet u Londonu. Istovremeno je bio član Beogradske filharmonije i orkestra Pozorišta na Terazijama. Od 1993. radi kao profesor violončela u muzičkoj školi Stevan Mokranjac u Kraljevu. Od 1996. živi i radi u Dominikanskoj Republici i član je kvarteta Belotti i Del Orbe, kao i Nacionalnog simfonijskog orkestra u Santo Domingu. Od 2003. radi kao profesor kamerne muzike na Fakultetu umetnosti u Nišu, član je klavirskog trija Constantinus i vođa čelo-sekcije u istoimenom kamernom orkestru, gudačkog trija La KampaLamela. Od 2003 – 2008. angažovan kao mentor čelo-sekcije Internacionalnog simfonijskog orkestra mladih, centralnoevropske inicijative, nastupao u gotovo svim značajnijim koncertnim dvoranama širom Evrope. Od novembra meseca 2011. umetnički je rukovodilac i dirigent Gradskog orkestra Crvčanin u Kraljevu. Trenutno je u zvanju vanrednog profesora, na Katedri za kamernu muziku.

gradjanin.rs

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *