Velibor Petković: Čovek je bahato potcenjen i služi samo kao glasač!

Velibor Velja Petković, predsednik Društva književnika i književnih prevodilaca Niša je i asistent na Filozofskom fakultetu. Pisac, dobar prijatelj i nekadašnji neodvojivi deo novinarske redakcije Radio Niša, a nešto ranije i Pressinga. Važi za intelektualca među novinarima sa sjajnim smislom za humor. Nije bio „baš presrećan“ da odgovara na politička pitanja, ali smo ga nekako ubedili.

Velibor Velja Petković

Kako ti se čini politička scena u Srbiji?

Politička scena u Srbiji deluje arhaično jer sve stranke recikliraju stare ideje i ideologije kojima se demonstrira moć, a običan čovek je bahato potcenjen. Zapravo, nevažan je osim kao glasač. Šta će dalje biti s njim posle izbora, to nikoga nije briga. Srbija nestaje na naše oči, poput Kaspijskog jezera koje smo nekad zvali morem.

Da li ćeš da podržiš nečiju kandidaturu?

Nevažnost građanina Srbije odnosi se i na mene, tako da moja podrška nikome nije potrebna. Samo glas, ali pod uslovom da držim jezik za zubima. Zašto onda i da glasam?

Kako ocenjuješ opoziciju u Srbiji?

Opozicija mi je uvek draža od vlasti, to je uvek tako jer novinarska profesija zahteva kritički odnos prema svakoj vrsti moći i naročito njene zloupotrebe. A, svako nagomilavanje funkcija vodi Srbiju ka autoritarizmu. U srpskoj opoziciji ne vidim niti jednu stranku sposobnu da našu zemlju gradi kao demokratsko, otvoreno društvo. A, ne vidim to ni u partijama koje su na vlasti. Možda je to zato što sam politički idiot, odnosno što smatram da je bavljenje politikom isuviše povezano s ličnim interesima, a premalo sa uzajamnom ljudskom solidarnošću.

foto: M.S. – slobodna ilustracija

Tvoje mišljenje o odnosu naroda i izbora?

Žan Gaben je bio u pravu što je dva puta odbio da se sretne sa De Golom jer bavljenje politikom i heroja pretvara u oportunistu.

M.Smiljković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *