Velika konkurencija za 53. književnu nagradu „Branko Miljković“

Nagrada „Branko Miljković”, 53. po redu, za najbolju pesničku knjigu napisanu na srpskom jeziku u prethodnoj, 2023. godini, biće dodeljena i ove godine, objavili su iz Niškog kulturnog centra. Ova nagrada predstavlja jednu od najuglednijih književnih i pesničkih priznanja u Srbiji i regionu, a konkurs je privukao veliki broj dela iz različitih delova srpskog govornog područja.

Prošlogodišnji dobitnik ove prestižne nagrade bio je pesnik Bojan Vasić za zbirku pesama „Udaljavanje“, a ove godine organizatori najavljuju veliku konkurenciju s obzirom na broj od 125 pristiglih knjiga iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.

“Žiri, koji radi u sastavu – prof. dr Milan Aleksić (Beograd), Vladimir Arsenić (Zrenjanin) i Goran Stanković (Niš), do kraja maja 2024. će formirati i objaviti uži izbor iz prošlogodišnje pesničke produkcije, a početkom juna će doneti odluku o dobitniku 53. Nagrade ‘Branko Miljković” – navode iz Niškg kulturnog centra.

Nagrada „Branko Miljković” dodeljuje se od strane Grada Niša, u organizaciji Niškog kulturnog centra, uz finansijsku podršku Ministarstva kulture Republike Srbije. Nagrada se sastoji od statuete „Jupiter na prestolu“, povelje i novčanog iznosa.

Konkurencija će biti izuzetno jaka, s obzirom na broj od 125 pristiglih knjiga iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske (BiH). Dodela ove prestižne nagrade predstavlja važan trenutak za srpsku književnost, te se sa nestrpljenjem očekuju odluke žirija.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *