Velike razlike u prosečnim platama na severu i jugu Srbije

novac-dinariNa severu Srbije prosečna neto zarada u novembru dostigla je nivo od 48.906 dinara, dok je na jugu bila 37.861 dinar, objavljeno je u novom biltenu Instituta za tržišna istraživanja (IZIT), preneo je jutros TANJUG.

Posebno se izdvaja Beogradski region sa prosečnom neto platom od 54.647 dinara, što je za oko 45 odsto više nego u regionu Šumadije i Zapadne Srbije u kome je evidentirana najniža prosečna neto zarada u iznosu od 37.719 dinara.

To ukazuje na neravnomernu razvijenost privrede u Srbiji i koncentraciju kapitala i ljudskih resursa u Beogradu ili severnije od njega.

Prosečna neto plata u Vojvodini u novembru bila je 42.669 dinara, a u južnoj i istočnoj Srbiji 38.030 dinara.

Takva razlika u visini prosečnih neto plata po regionima u Srbiji, a samim time i u nivou privredne razvijenosti, posledica je procesa deindustrijalizacije kao produkta nekontrolisane privatizacije i prebrze liberalizacije tržišta,

novac22
FOTO: mondo.rs

Da bi se te nepovoljne tendencije u razvoju zemlje zaustavile, neophodno je kroz strateško promišljanje popraviti poslovni ambijent u manje razvijenim područjima zemlje, a to se može uraditi i preko javno-privatnih partnerstava u tim regionima, poreskih olakšica, izgradnje svih vidova infrastrukture i treninga lokalnih ljudskih resursa, naveo je IZIT.

Prosečna neto zarada u Srbiji u novembru godine dostigla je iznos od 44.120 dinara, što je za 1,2 odsto nominalno, odnosno za 1,8 odsto realno bilo više nego prethodnog meseca.

Taj realni rast rezultat je deflatornih kretanja u privredi tokom izveštajnog meseca.

Računa se da će decembarski podaci o prosečnim neto platama ukazati na osetno veći pozitivan pomak na mesečnom nivou, usled isplate bonusa i trinaestih plata, ili jubilarnih nagrada, pa i akontacija za sledeći mesec.

Međutim, pošto je vlada preporučila da u javnom sektoru nema bonus plaćanja na redovne zarade, može se očekivati da zarade u decembru 2013. godine ne budu tako „naduvane veštački“ pod uticajem sezone kao u istom mesecu 2012. godine, ocenio je IZIT.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *