Veliko interosavnje za besplatne preventivne preglede

I ovomesečna akcija besplatnih preventivnih pregleda, koje je Ministarstvo zdravlja Republike Srbije organizovalo sedmi put zaredom, od ranih jutarnjih sati, napunila je čekaonice niškog Kliničkog centra. Već od 7 časova, zainteresovani građani formirali su redove ispred dijagnostičkih ambulanti u novoj zgradi Kliničkog centra, a odziv pacijenata koji su želeli da iskontrolišu svoje zdravstveno stanje kod dermatologa, premašio je sva očekivanja.

 

Već u prvih dvadesetak minuta, lekari specijalisti KC Niš, pregledali su preko stotinu ljudi, a prema podacima nakon prvog preseka u 10 časova, lekari su obavili gotovo tri stotine pregleda. Već do 13 sati, u ambulantama Centra za dijagnostiku i Klinike za kožne bolesti, pacijentima je pruženo oko pet stotina zdravstvenih usluga.

Ovog meseca, zainteresovane Nišlije su u ambulantama nove zgrade Kliničkog centra obavljali ultrazvučne preglede abdomena, dok su lekari Klinike za kožne bolesti u svojim specijalističkim ambulanatama, pacijentima dermoskopski kontrolisali mladeže, a u cilju ranog otkrivanja melanoma, odnosno raka kože.

I ovog meseca kao i prethodnih, veliki odziv građana, prema podacima koje dobijamo, pokazao je da je zainteresovanost Nišlija da provere opšte zdravstveno stanje i dalje ogromno, a kao i ranije većina građana kontrolisala je svoje zdravlje na oba punkta, naveo je prof.dr Zoran Radovanović, generalni direktor KC. –Smatram da je kontinuitet važan i to je već i dokazano, a i svest naših građana o prevenciji je očgledno na višem nivou, što je odličan dokaz da je akcija države i Ministarstva zdravlja uspela, a da smo mi, medicinski radnici uspeli da se bar malo približimo pacijentima, dodao je prof. dr Radovanović.

Pacijentima je i ovog meseca na usluzi bilo oko stotinu lekara i drugog medicinskog i nemedicinskog osoblja niškog Kliničkog centra, a kako tvrde u Upravi, svi ti ljudi su, bez ikakve naknade, tokom svake akcije na radnim mestima, isključivo kako bi pomogli građanima.

Kako je planom i određeno i zaposleni u niškom Domu zdravlja imali su pune ruke posla. U prostorijama Službe za zdravstvenu zaštitu žena, preventivno su obavljani ginekološki pregledi, te je već u prva dva sata, zainteresovanim pacijentkinjama pruženo preko osamdeset zdravstvenih usluga.

Nakon sumiranja podataka, u periodu od 08 do 16 časova, u niškom KC urađeno je preko sedam stotina pregleda, od toga 410 ultrazvučnih pregleda abdomena, dok je određenom broju pacijenata, dijagnostički pregled zakazan za iduću nedelju.

Lekari niškog Doma zdravlja, pregledali su 141 pacijentkinju, od kojih su se mnoge, kako navode u ovoj Ustanovi, odlučile da sem opšteg pregleda urade i Papanikolau test, ali i da prođu obuku za samopregled dojke u cilju ranog otkrivanja promena, te je zainteresovanim Nišlijkama u Domu zdravlja pruženo gotovo 290 medicinskih usluga, a zakazana su i dva mamografska pregleda.

Podsećamo, ovo je sedma u nizu akcija besplatnih preventivnih pregleda, koje Ministarstvo zdravlja organizuje u cilju rane dijagnostike i prevencije bolesti, a prema podacima, tokom prvih šest akcija u niškom Kliničkom centru, pacijentima je pruženo više od deset hiljada zdravstvenih usluga.

Nakon dijagnostičkih pregleda, pacijenti su se konsultovali sa lekarima specijalistima, a oni kod kojih su rezultati odstupali od normalnih vrednosti, upućivani su na dalje dijagnostičke procedure i lečenje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *