Velja Petković novi predsednik Društva književnika – status umetnika u Nišu marginalan

Na redovnoj izbornoj skupštini Društva književnika i književnih prevodilaca Niša za predsednika je izabran Velibor Petković, niški pisac i novinar.

Velibor Petković/foto: facebook

Izabrano je i novo predsedništvo društva koga će ubuduće činiti Aleksandar Kostadinović, Vladimir Stanimirović, Željko Mitić, Velibor Petković i Dalibor Popović Pop. Za članove Nadzornog odbora izabrani su Ivan Cvetanović, Dragan J. Ristić i Zoran Pešić Sigma.

U maloj sali NKC-a održana je redovna godišnja i izborna skupština Društva književnika i književnih prevodilaca Niša. Nakon što je usvojen izveštaj Predsedništva i finansijski izveštaj izabrani su novi članovi Društva: Jelena S. Mladenović, književna kritičarka i doktorantkinja filologije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Nišu, Momčilo Radić, prevodilac, esejista i bilingvalni pesnik nastanjen u Atini, Borivoje Ugrinović, novinar, urednik RTS-a, i Mirjana Baltezarević, pesnikinja.

Foto detalj sa skupštine

U diskusiji, koja je usledila, naglašeno je veoma loše stanje u kulturi, raspravljalo se o statusu književnika i odnosu Države i Grada prema kulturnim delatnicima i umetnicima.

Istaknuto je da Društvo i posle decenija postojanja i dalje nema svoje prostorije i nikakvu podršku Grada iako okuplja najrelevantnije niške književnike, i s tim u vezi najavljena je konferencija za medije na kojoj će biti predočena strategija „bolje vidljivosti“ Društva književnika i književnih prevodilaca Niša, a gradskim institucijama biti skrenuta pažnja na njegovu istoriju, značaj i ulogu, saopštilo je ovo društvo.

gradjanin.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *