Venčanja kroz vreme – u Istorijskom arhivu otvorena izložba „I u dobru i u zlu”

Izložba fotografija venčanja pod nazivom „I u dobru i u zlu”, autora Biljane Eraković i Aleksandra Nikolića, arhivista Istorijskog arhiva „Veroslava Veljašević” iz Smederevske Palanke, otvorena je u Istorijskom arhivu Niš. Fotografije su, kažu iz arhiva, iz ličnih i porodičnih fondova i zbirki a oslikavaju širu sliku društvenih običaja, modnih trendova, obreda i porodičnih veza kroz vreme.

Fotografije na kojima je ovekovečen jedinstveni čin stupanja u brak tokom vremena, kažu iz istorijskog arhiva, iznedrile su ideju o stvaranju ove izložbe. Najstariji eksponat u postavci je pozivnica za venčanje iz 1873. godine, a najstarija fotografija iz 1898. godine koja je snimljena u Azanji, na venčanju meštanke Živke Stanimirović.

„Pored starih fotografija, koje o prohujalim vremenima upečatljivije svedoče nego bilo koji dokument, izložene su brojne pozivnice za venčanja, obaveštenja o bračnom ispitu, čestitke i telegrami, čak i kolektivna fotografija osnivača Društva za svadbarinu, doživljenje i posmrtninu, koje je 1900. godine formirano u Smederevskoj Palanci“ – ističu iz arhiva.

Na otvaranju su se prisutnima obratile direktorka Istorijskog arhiva Niš Snežana Radović i direktorka Arhiva „Veroslava Veljašević” Snežana Savić, i tom prilikom istakle vrednost fotografija jer dokumentuju posebne trenutke u životu pojedinaca, ali i oslikavaju širu sliku društvenih običaja, modnih trendova, obreda i porodičnih veza kroz vreme.

Izložba će biti otvorena do 23. aprila, svakog radnog dana od 7:30 do 15:30.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *