Vinik najzdravija sredina za život u Nišu

Još u doba Rimljana, a na ovim prostorima se deo opštine Pantelej, Vinik smatrao za jednu od najlepših delova Naisusa, a danas Niša. Vinik nije samo važan kao strateški položaj na brdu, već se još tada uvidelo da postoje specifične ruže vetrova.

Ruža vetrova je prikaz srednje jačine i brzina vetrova iz pojedinih pravaca. Radi se o polarnom dijagramu na kome su predstavljene strane sveta koje označavaju pravce iz kojih vetar duva. Ruža vetra može da pokazuje 8, 16 pa čak i 32 smera.

Jačina vetra se određuje korišćenjem Boforove skale i izražava se u Boforovim stepenima (0-12). Upravo ovaka ruža vetrova se preklapa na viniku, a kada je mirno vreme taj povetarac, ranije je izmereno, duva 2,4 metra u sekundi ili 9 kilometara na čas. To se po nekim merilima može izraziti i oko pet čvorova

Zato je na Viniku, pa i u Niškoj banji je slična situacija uvek prijatnije nego u centru grada gde se zagreje beton i zbog emitovanja toplote dolazi do kolapsa i neželjenih zdravstvenih problema građana, kažu u Sekretarijatu za zaštitu životne sredine u Nišu.

Ovaj deo grada, kako smo se nedavno i uverili počeo je da bude ne samo omiljen za gradnju vikendica već je prelepi pogled na Niš, privukao i domaćine da tamo sagrade kuće. Do centra iz ovog naselja se može doći za petnaestak minuta vozilom, ako nema saobraćajne gužve.

M.S.

Medijski sadržaj sufinansiran sredstvima za javno informisanja Gradske opštine Pantelej

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *