Više od polovine Nišlija smatra da protesti ne mogu srušiti vlast

U onlajn istraživanju, realizovanom krajem marta, učestvovalo je 216 ispitanika koji su odgovorili na anketu UPSS-a. Prema rezultatima ankete, četvrtina građana Niša (25 odsto) „ne zna“ da li aktuelni protesti mogu dovesti do smene vlasti, a petina (21,3 odsto) na ovakvo pitanje odgovara pozitivno.

Na pitanje: da li protesti mogu dovesti do promena u društvu, skoro četvrtina ispitanika odgovara da „nije sigurna“ (24,07 odsto) ili je njihov odgovor „ne“ (23,61 odsto).

Više od trećine ispitanika (37,5 odsto) veruje da će protesti „ostati na istom nivou masovnosti“, nešto manje da će „postati masovniji“ (32,87 odsto), a još manje da će se „ugasiti“ (29,63 odsto).

Skoro devet od deset ispitanika smatra da su političke stranke u potpunosti ili delimično „preuzele“ proteste od građanskih pokreta i udruženja. Na takvo pitanje 49,6 odsto odgovara sa „da“, a 50,93 odsto sa „delimično“, dok samo 7,41 odsto veruje da se to nije dogodilo.

UPSS je proveravao i šta ispitanici misle o upadu demonstranata u RTS i pokušaj upada u Gradsku upravu Beograda. Najviše građana smatra da to „nije dobar potez organizatora“ (39,81 odsto), a tek nešto manje veruje da je reč o „dobrom potezu“ (34,72 odsto). Četvrtina ispitanika (25, 46 odsto) „nije sigurna“ da li je to dobar ili loš potez.

Z.M. (Danas)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *