Više od veka Radničkog – na današnji dan osnovan „Real sa Nišave“

Tog 24. aprila 1923. godine pod okriljem i iz delovanja opozicione Komunističke partije, koja je u Nišu, radničkom gradu, bila na vlasti od 1920. godine osnovan je niški „Radnički“. Osnovan pod imenom FK „Iskra“ potom menja ime u „Proleter“ i konačno „Radnički“. Kroz svoj predan trud u trci za ulazak u Moravsku fudbalsku župu, klub je brzo osvojio srca svih građana.

Kako bi osigurao finansijsku stabilnost i mogućnost takmičenja na višem nivou, „Radnički“ je dobijao podršku zajednice, posebno od Kulturno umetničkog društva „Abrašević“ koje je 1924. godine organizovalo dobrotvornu manifestaciju koja je omogućila klubu da obezbedi neophodna sredstva za svoje funkcionisanje.

„U tim godinama, klub, njegovi igrači, čak i navijači, prolazili su kroz represiju policije i vlasti, kojoj su naziv kluba, boja njegovih dresova, kao i petokraka na grbu kluba, predstavljali političku pretnju. Popularnost kluba je, ipak rasla, i tu niko, pa ni represija vlasti, nije mogao ništa. „Radnički“ je u svojoj prvoj sezoni, 1924/1925. osvojio prvo mesto u takmičenju Moravske fudbalske župe“ – navodi se na sajtu Radničkog.

Ovaj uspeh, klub će ponoviti u sezoni 1927/1928, a uvođenje šestojanuarske diktature 1929. godine, dovelo je do političke zabrane rada Sport Kluba „Radnički“.

Klub za vreme i posle rata

U narednim godinama, klub nastavlja sa delovanjem u okviru fuzije i pod imenom „Građanski“, ali će nakon sedam godina, 1936. godine vratiti ime „Radnički“ i nastaviti sa radom, ovoga puta u Trupalu. Borba za zvaničnu afirmaciju trajala je do oktobra 1938. godine kada klub uspeva da se vrati u Jugoslovenski nogometni savez. U tada već ratnim uslovima klub ponovo prestaje sa radom februara 1942. godine. Igrači, kao i rukovodstvo „Radničkog“ priključili su se partizanskom pokretu.

„Rat je ostavio teške posledice na SK Radnički. Mnogi članovi kluba izgubili su živote ili bili zarobljeni. Nekoliko meseci nakon oslobođenja Niša 14. oktobra 1944. godine, potpisan je dokument kojim se nastavlja kontinuitet kluba iz 1923. i 1936. godine a ime kluba se menja sredinom iste godine, i umesto Sport kluba, u skladu sa novim društvenim tendencijama, „Radnički“ postaje Fiskulturno društvo“ – piše na sajtu Radničkog.

Ipak, već 1947. godine, uslediće novo gašenje kluba. Takozvano „klubaštvo“, odnosno velika popularnost dva gradska fudbalska kluba „Železničara“ i „Radničkog“, dovela su do oštrih kritika vrha Partije i sportskih radnika Srbije, pa su dva suparnička kluba fuzionisana u jedan, „14. Oktobar“

Slavni dani Radničkog

Predvođeni trenerom Dušanom Nenkovićem, najveći uspeh stigao je 1982. godine kada su Nišlije na svom putu u Kupu UEFA eliminisale velikane kao što su italijanski Napoli, ciriški Grashopers, holandski Fejenord i škotski Dandi Junajted.

„U svom drugom učešću u Kupu UEFA u sezoni 1981/82, pamtiće se velike utakmice „Reala sa Nišave“ sa Napolijem, Grashopersom, Fejnordom, Dandi junajtedom. Velika podrška i euforija koja je tih godina pratila FK Radnički u sezonama evropskih kupova kulminirala je 7. i 21. aprila 1982. godine kada je ekipa zaustavljena u polufinalnom dvomeču Kupa UEFA od strane nemačkog Hamburga“ – navode iz kluba.

Sportske uspehe pratila je i infrastruktura, pa je tako FK Radnički 15. avgusta 1982. godine u meču protiv tuzlanske Slobode prvi put na Čairu igrao pod reflektorima.

Meraklije

U septembru 1989. godine, tri dana pred utakmicu sa Crvenom zvezdom donosi se odluka o osnivanju nove navijačke grupe koja će bodriti Radnički. Uzevši u obzir sve predloge, kojih je bilo puno, Meraklije, Vojvode, Gvozdeni puk, najvatrenije pristalice Radničkog jednoglasno prihvataju predlog Meraklije.

„Da vere u omiljeni klub nikad nije ni nestalo pokazuju i Nišlije, koje nakon decenija bodrenja, novim snagama, 20. septembra 1989. godine osnivaju navijačku grupu Meraklije“ – kažu iz kluba.

Klub je bio u teškim situacijama u periodu od 1993. do 2003. godine, posustaje niška industrija koja je godinama pomagala klub. Nakon polufinala Kupa 1994. godine izostaju i rezultati. Klub tavori u prvoj ligi do 2001. godine kada ispada u niži rang na godinu dana. Bolji dani dolaze i nakon 56 godina, početkom 2011. godine počinje se sa izgradnjom novog stadiona. Klub se konsoliduje i korak po korak, nakon 9 godina, vraća u Prvu ligu 2012. godine. Radnički je u Superligi Srbije u sezoni 2018/2019, ostvario istorijski rezultat, pošto je prvenstvo završio na drugom mestu na tabeli i tako po prvi put od svog osnivanja stekao status vicešampiona države. U Kupu Srbije stigao je do polufinala a u kvalifikacijama za Ligu Evrope tim sa Čaira zaustavljen je u drugom kolu.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *