Višnjić: Zašto su klinički asistenti iz Niša dobili otkaze, kada asistenti iz Beograda nisu?

Poigravanje s karijerama mladih lekara, kliničkih asistenata koji su pre deset meseci dobili otkaze na Medicinskom fakultetu daje poslednjih dana ne tako lepu sliku ove visokoškolske ustanove u Nišu. Njih dvadeset četvoro koji su pod ugovorom (plaćani za rad na takozvanoj trećini radnog vremena) zaposleni su ranije zbog potreba fakulteta. Njihova karijera se „sekirom“ prekida pre deset meseci s obrazloženjem da za njihovo angažovanje nema zakonskih osnova!?

Mesto kliničkog asistenta ne podrazumeva veliku nadoknadu, ali tim, mahom mladim lekarima, prekinut je zakonski kontinuitet za dalje školovanje, a što nije šteta samo za fakultet nego i za zdravstvo u Nišu. Sada, Medicinski fakultet, najavljuje raspisivanje novog konkursa za kliničke asistente, ali s nesigurnošću da će biti primljeni ti isti asistenti, na čiji se rad ranije niko nije žalio.

Medicinski fakultet u Nišu
Medicinski fakultet u Nišu

Prof. dr Milan Višnjić, raniji dekan tokom čijeg mandata su njih petnaestak, a kasnije i ostali klinički asistenti zaposleni pod ugovorom, kaže da su oni potpuno neopravdano dobili otkaze.

Gradjanin: prof dr Milan Višnjić
prof dr Milan Višnjić

– Niški klinički asistenti su dobili otkaze, a beogradski nisu, iako smo tada, i niški i beogradski medicinski fakultet uveli istu praksu. Pitanje je zašto? Niko nije tada bio toliko neozbiljan da zaposli dvadeset četvoro osoba, a da to bude van zakona odnosno da to uradimo zato što nam se tek tako prohtelo. Beogradski Medicinski fakultet i mi smo, uvidevši potrebu za kliničkim asistentima obavili istu proceduru. U starom Zakonu o visokom obrazovanju postojao je član u kome se kaže da fakultet može da ima i nova zvanja saradnika zavisno od potrebe fakulteta. Po tom osnovu smo mi i beogradski fakultet istovremeno ubacili u naše statute da možemo da imamo kliničke aistente koji zu zaista potrebni fakultetu. Posle mog mandata, iz statuta Medicinskog fakulteta je to promenjeno i izbačeni su uslovi prijema saradnika. Sada je Zakon o visokom obrazovanju dopunjen i ta procedura je sada jasnija, ali sada, realno gledajući, statut Medicinskog fakulteta ne podrazumeva prijem novih saradnika (jer su uslovi izbačeni) pa tako da trenutno nema pravnog osnova da se konkurs raspiše za nove asistente!? – kaže Višnjić. On ističe da kličniki asistenti iz Beograda nisu dobili otkaze dok je u Nišu situacija toliko drugačija kao da se govori o drugoj državi.

On dodaje da u ovom trenutku statut nema izglasan član po kome se saradnici biraju, koje uslove moraju da ispune, kako se bira komisija…

– Za vreme mog mandata, na primer, je bilo propisano da iste uslove prijema koje imaju asistenti, te iste uslove imaju i klinički asistenti. Dakle, tek posle izmene sadašnjeg statuta, odnosno vraćanja starih propisanih uslova prijema saradnika, može da se raspiše konkurs. Sada statut Medicinskog fakupteta ne podrazumeva kliničke asistente i stvarno je nejasno kako će se konkurs raspisati. Zakon daje opšte odredbe i ne može se na osnovu opštih odredbi primati neka kategorija saradnika. Zato i postoji statut fakulteta. Smatram da te ljude nikako nije trebalo otpuštati već je trebalo samo da im se promene rešenja i da se oko toga diže bilo koja „prašina“ – tvrdi Višnjić.

– Prijem kliničkih asistenata bio je legalan, legitiman po zakonu i statutu i beogradski fakultet je to isto uradio, ali njihove kliničke asistente niko nije otpuštao i pored toga što je i kod njih na mesto dekana došao novi čovek. Sadašnji dekan je promenio statut fakulteta i u tom statutu ne postoje klinički asistenti i da bi primio kliničke asistente mora da promeni statut fakulteta bez obzira na dopunu zakona  iz 2005 godine – zaključuje Višnjić.

Jedan od otpuštenih kliničkih asistenata, doktor u Kliničkom centru u Nišu, kaže da su sve njegove kolege ostale zgranute odlukom sadašnjeg Medicinskog fakulteta, posle dobijanja otkaza.

– Mi smo ostali zabezeknuti pre deset meseci kada nam je saopštena odluka da dobijamo otkaze. Nama je direktno uskraćena mogućnost daljeg školovanja. Od nas 24-oro troje su bili doktori nauka i oni stvarno možda nisu mogli da budu klinički asistenti, ali nas 21 lekar smo neopravdano otpušteni. U međuvremenu je jedan postao docent, tako da sada ostaje nas 20 koji ćemo, garantujem, ponovo svi da konkurišemo ponovo, ali da li ćemo opet biti primljeni, ko zna? U svakom slučaju prema nama je urađena jedna ogromna nepravda – kaže ovaj doktor koji je želeo da ostane anoniman jer smatra da zbog svojih kvalifikacija mora biti opet primljen, ali i ocenjuje da mu objavljivanje imena u javnosti može naneti štetu.

U prošloj nedelji „Gradjanin“ je pokušao da dobije prvu prodekanicu Dobrilu Stanković-Đorđević koja će po svemu sudeći od oktobra biti novi dekan Medicinskog fakulteta, ali nismo uspeli da čujemo njeno mišljenje o ovoj proceduri.

Dekan Medicinskog fakulteta u Nišu prof. dr Stevan Ilić rekao je ranije niškom portalu Južne vesti da se u međuvremenu Zakon o visokom obrazovanju promenio i da on sada prepoznaje kliničke asistente.

– I mi smo naš statut izmenili, odnosno usaglasili ga sa ovim zakonom, tako da sada imamo pravnu mogućnost da imamo kliničke asistente – objasnio je Ilić.

Da li će baš biti primljeni opet oni koji su raniji bili na tim pozicijama ili neki bolji zavisi od njihovih referenci, odnosno toga koliko su kvalitetni kandidati. Mi ćemo svakako dati šansu najboljim mladim doktorima koji kasnije treba da budu oslonac ovog fakulteta – istakao je za ovaj portal dekan niškog Medicinskog fakulteta koji odlazi u penziju.

Gradjanin.rs

9 Comments

  1. Inspekcija ministarstva je izvrsila kontrolu rada fakulteta i nasla je da od 24 klinicka asistenta samo 3 su primljena nezakonito. To su tri koji su poslednji primljeni u mandatu Stevana Ilica. Nezakonito su primljeni jer su imali doktorate a statutom fakulteta je bilo predvidjeno da klinicki asistenti mogu da budu samo doktori na doktorskim studijama. Ministarstvo je nalozilo da se ova tri asistenta otpuste i navedeni su imenom i prezimenom. Dekan Ilic je onda naredio i otpustio i ostalih 21. On je jednostavno hteo da opet baci ljagu na bivseg dekana Visnjica. Jednostavno on je ceo svoj mandat koristio da pronadje neku gresku i iskompromituje pofesora Visnjica. Placanje poreza od 168 miliona dinara je takodje pokusaj kompromitacije Visnjica. Ispostavilo se da i to nije bio Visnjicev propust, vec je trebalo zbog pogresnog obracuna da se plati samo 5-6 milona dinara, zato nije ni podignuta optuznica protiv Visnjica, a visak koji je uplacen (preko 160 miliona dinara) bice vracen fakultetu.

  2. Imnspekcija Min. prosvete je obavila strucni nadzor i nasla da od 24 kliniucka asistenta samo njih troje koji su zadnji primljeni (u mandatu Stevana Ilica) su nezakonito primljeni (jer su imali zavrsene doktorate, a po Stautu Med. fakulteta primani su samio lekari na doktorskim studijama). Inspekcija je nalozila da se ovo troje otpuste a Stevan je na svoju ruku otpustio i sve ostale, jer je hteo da dokaze da je Visnjic pogresio i da napokosti ljudima koje je Visnjic primio. Ceo svoj mandat Stevan je potrosio da dokaze kako je Visnjic nesto nezakonito uradio, ali nije uspeo. Cak i za porez koji je trazio da fakultet plati 168 miliona dinara nije bio upravu . Trebalo je da se plati 5-6 miliona dinara, zbog nekog pogresnog obracuna ali za to nije kriv Visnjic i nije ni optuzen. Sada ce taj porez biti vracen fakultetu a Stevan Ilic definitivno odlazi u penziju i MNOGO JE STETE NANEO FAKULTETU.

  3. Ne mogu da verujem šta se radi. Zdravstvo u Nišu nikada nije bilo gore. Ovaj se fali da ne zapošljava preko veze, a ko je primljen na konkursu nedavno. Sramota!

  4. Iako su ti ljudi bespravno primljeni, nije ih trebalo otpustiti, nego zvati inspekciju rada da ispita stvar pa tek po njihovom izveštaju postupiti po zakonu. Ovako, sujetni dekani kroje sudbinu mladim lekarima. Slično je i na drugim fakultetima

  5. Da li to Visnjica boli sto nece „njegovi“ proci. Cemu uzbudjenje profesore kada ide konkurs. Bice izabrani najbolji na Izbornom vecu. Bas kao i u Vase vreme. Pozdrav. Uzivajte u penziji.

    1. Čije izborno veće , Doktor-e Iz KC ? Čiji konkurs ? Kako je prošao zadnji izbor i reizbor u viša nastavnička zvanja ? Da nisu možda , prošli nastavnici i profesori , koji su stekli zvanja u Višnjićevom mandatu ili su prošli oni , koji su se „dokazali“ u mandatu /od 3.god./ kod stevice ilića ? I vi ste pulen …od pre 3.god. mada vas je ogrejala i Višnjićeva vatra!!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *