Visoke potpetice

[dropcap color=“#DD3333″ type=“square“]g[/dropcap]rađanin: Srđan Stojiljković

srdjan-stojiljkovicDajte ženi prave cipele i ona će pokoriti svet.

Merilin Monro

 

Koliko vremena muškarac izgubi u svom kratkom životu tražeći prave cipele? Ženske cipele.

Naravno, mislim na uzaludne sate koje provede sa voljenim bićem,dok ta njegova lepša polovina pokazuje potpunu požudu prema cipelama.

To žensko orgazmično zadovoljstvo dok posmatra izlog prepun cipela, a onda, iz te gomile nepogrešivo odabere neke baš mnogo dobre. Potom sledi besomučno ogledanje u onim ogledalima na podu u radnji za prodaju cipela, šetkanje, okretanje stopala i onaj zamišljeni pogled sa skupljenim usnama iskrivljenim u stranu. Sledi potom ritualno coktanje i tiho unkanje. Neodlučna, podiže glavu, pa kao da se seti da ima naivnu žrtvu pred sobom, prepredeno pogledasvog muškarca koji nezainteresovano pilji svuda po radnji. Uz najbespomoćniji izraz lica, kao da je zatočena u zmajevoj pećini, podiže bradu ka muškarcu, blago ga uvlačeći u zamku. Nakon što se značajno namršti, tek da pokaže svu ozbiljnost situacije, sledi strogo i krucijalno pitanje:

Ove, m?

shPošto nije kviz, ne postoji pomoć, ili mogućnost greške. Sami ste na svetu. Sve ostale žene u radnji vas streljaju pogledom, u kovitlacu rodne solidarnosti, unapred razočarane vašom neodlučnošću. Nastaje tišina, kao dramatični uvod u vaše propadanje kroz pod radnje za prodaju cipela.

Iako zaista ne očekuju odgovor od nas, jer pitanje više postavljaju sebi, vaše dame ipak očekuju odgovor. Nešto pametno. U pokušaju da pomognete, vi ćete grozničavo tražiti vezu između cipela, estetike i produženja sopstvenog ugodnog života. Naravno, nećete uspeti i samo ćete svojim glupim izrazom lica pojačati uverenje svih žena u radnji da ste potpuno beskorisni. Ipak pokušavate:

Nekako su, hmmm…

Pa da, te su onako… hmmm…

Ne postoji pametan odgovor na to kupoholičarsko nećkanje. One se tada prosto presabiraju: kako mi stoji, nemam ništa uz te cipele, noge su mi bezvezne, one druge su bolje… Muškarac je kolateralna šteta. Nešto kao mnoštvo Nemaca koji ginu u partizanskim filmovima na početku invazije. Bez lica, emocija i potrebe. Loša gluma i paradrstvo. Efekat bezličnih kulisa. Mada i to daje na glamuroznosti ideje o princezi koja birajući pravi model postaje Pepeljugin alter ego.

Dakle, govorimo o ritualnom dodiru štiklice po njenom ramenu, kada svaka devojka postaje princeza. Percepcija lepote, kao zapis izniklog samopouzdanja u odsanjanoj dominaciji. Praviti razliku kada na pustoj poljani, odjednom,  usred šljaštećih zvezdica, efektnog dima i sevanja bliceva, izranja crveni tepih. I ona. Potpuno moćna.

Mogu to da uporedim sa svojim fantazijama da u najbitnijoj utakmici sezone, pred prepunim stadionom, zabijem odlučujući gol. Ili da sa mikrofonom u ruci, na stejdžu, izazivam euforiju poludelih devojaka u publici.

Valjda nešto tako.

Ta opsednutost žena cipelama!

Frojd je rekao: Žene ogromnu pažnju posvećuju izboru cipela zato što obuća pokriva i štiti stopalo, a ono je simbol ženske moći, neka vrsta zamene za penis koje žene nemaju. Savremeni psiholozi takođe tvrde da izbor cipela mnogo govori o karakteru njihove vlasnice, o tome šta ona želi od života, o čemu mašta ili čemu sa nada.Tako, po njihovom mišljenju, cipele sa potpeticama, bez obzira na njihovu visinu, nose samouverene žene, svesne svoje ženstvenosti i moći, one koje se ne plaše da kažu šta misle, koje su odlučne, nezavisne i veruju u sebe. Rečju, alfa-ženke koje su dominantne u mnogim segmentima života.

zappos-online-shoe-shoppingU svakom slučaju, mi muškarci ponekad nismo svesni da za savršenost ženske figure možemo da zahvalimo upravo visokim potpeticama, kada žena izgleda otmeno, seksi i samouvereno. Upravo ta mešavina straha, divljenja i estetske zadovoljštine, čini nas tako prihvatljivim i poželjnim, pa postajemogomila nemih statista. Nama je to moćno, jer uživamo vraćajući se u vreme detinjstva kada smo ispod stola igrajući se autićima, hvatali taj osećaj sopstvene nemoći i ženske snage, gledajući ženske noge u cipelama sa štiklom.

Zluradi bi pomenuli našu opčinjenost majkama. Ali to je tako. Model ženskog savršenstva je zapis u našim mislima i ti fragmenti koji nas prate tokom celog života su zapravo uobličena slika naših majki u različitim situacijama.

Frojdovski, nema šta!

I pored naše naivnosti kada se govori o cipelama, ipak imamo jasno mišljenje o ženskim cipelama i nogama. Više generalno. Često razgovaramo međusobno o tome, kao pravi mali eksperti. Imamo i nekoliko saveta upućenih ženama:

–          Ne nosite cipele sa platformama jer u njima izgledate kao da nosite Rudo obuću za korekciju ravnih tabana

–          Ne nositevulgarno visoku štiklu zato što imamo utisak da smo u cirkusu pred ženom na štulama, koja samo što se nije srušila

–          Ne nosite sandale ako vam pete nisu savršeno glatke

–          Ne nosite čizme sa fejk krznom koje izgledaju kao kućne tihotapke, tako popularne svih ovih meseci

I na kraju, volimo vas čak i kada birate cipele. Lepo jebiti zbunjen i bez odgovora pred vama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *