Vlast Srbije se oglušila o opasnost od amonijaka – drugi slučaj u tri godine!

U selu Staničenje između Pirota i Niša, vagon cisterne sa otrovnim amonijakom je ispao sa šina i doveo do tragičnih posledica. Ovo je drugi put da se ovaj scenarij ponavlja u samo tri godine, a peti put uopšte od 2018. godine.

Ni nakon januara 2019. godine kada je čitavo niško selo Jasenovik bilo evakuisano, AD „Infrastrukture železnice“, a ni Ministarstvo građevine, nisu utvrdili odgovornost za ugrožavanje života ljudi i uništenje životne sredine. Železnička pruga Niš – Dimitrovgrad kojom se opasan teret prevozi svakodnevno prolazi kroz centar Niša, i sve vlasti već 30 godina obećavaju njeno izmeštanje“, kaže Tamara Milenković-Kerković, narodni poslanik iz Niša.

Stanovnici jugoistočne Srbije pitaju se da li vlast u Beogradu, koja planira da se zaduži za projekte od nacionalnog značaja, uopšte brine o njima.

Manipulacije sa informacijama o stepenu opasnosti i činjenica sa mesta nesreće su brojne. I dva dana nakon prevrtanja 4 od ukupno 20 vagona-cisterni u vlasništvu kompanije „Eliksir grupe, amonijak curi iz teško oštećene cisterne. Ministarka zdravlja tvrdi da se radi o „manjem regionalnom akcidentu, kompanija „Eliksir grupa“ negira svoju odgovornost, ministar Vesić izjavljuje da je odgovorna loša infrastruktura na pruzi Niš-Dimitrovgrad“, napominje Milenković-Kerković i dodaje da: „Ovo ponašanje vlasti već je viđeno u svim sličnim situacijama, prebacivanje odgovornosti na bivšu vlast a metod koji se primenjuje nad građanima Srbije ima svoj naziv u literaturi i naziva se gaslajting ili pravljenje žrtve ludom od strane manipulatora“.

Gradjanin.RS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *