Vlast u Nišu komunalni haos predstavlja kao unosan posao

Ivan Jovanović, NOVA stranka Niš
Ivan Jovanović, vd predsednika GO Nova stranka Niš

Umesto da rešava probleme građana, lokalna vlast bavi se sobom, partijskim kombinatorikama i udomljavanjem zaslužnih članova. Za to vreme gradom vlada komunalni haos, što se najbolje da primetiti na primeru organizacije javnog parkiranja, kako u centralnom tako i u perifernim delovima grada.

Broj parking mesta nedovoljan je da zadovolji potrebe građana, te parkirati automobil u centralnim gradskim zonama tokom prepodnevnih časova je takoreći nemoguće. Ništa bolja situacija nije ni na periferiji grada, gde je veoma teško naći parking mesto ispred stambenih zgrada.

Podsećamo da slogan JKP „Parking servis“ glasi „Vratimo trotoare pešacima“, a da suprotno tome ovo preduzeće ne pokazuje ni najmanju nameru da reši navedeni problem, već je isključivo fokusirano na naplatu parkiranja i kažnjavanje nepropisno parkiranih. Na račun toga ostvaruje značajne prihode koji se mere desetinama miliona dinara. Pritom, prihod od naplaćenih kazni maltene je izjednačen sa prihodom od naplate parkiranja.

Umesto da novac od naplate parkiranja upotrebi za uređivanja novih parking mesta JKP „Parking servis“ ulaže jedino u obeležavanje onih postojećih. Istovremeno, građanima se plasiraju obećanja o povećanju broja parking mesta koja se, naravno, ne ispunjavaju. Najnovije se odnosi na proširenje javnog parkirališta na Sinđelićevom trgu, čija se realizacija planira u toku ove godine i što bi trebalo da donekle ublaži ovaj problem.

parkiranje u Nisu1
Parkiranje u Nišu

Problem sa manjkom parking mesta proizilazi i iz izgradnje novih stambenih objekata. Naime, propisima je predviđeno da svaki novoizgrađeni stambeni objekat ima obezbeđen i određeni broj parking mesta. Uprkos tome što veliki broj investitora namerno zaobilazi propise, te kao parking mesta za stanare novih objekata prikazuje postojeća a ne gradi nova, odobrava im se izgradnja. Posledično, parkira se ko gde stigne, što se koristi za naplatu novih kazni.

Stiče se utisak da lokalna vlast ovakav komunalni haos vidi i koristi kao unosan posao, jer upravo od naplate kazni ubira značajan profit. Stoga ni ne čudi što ne postoji niti najmanja volja da se ovaj problem reši. Nova stranka zahteva od gradske vlasti da odustane od dosadašnje politike represije i kažnjavanja građana, te da deluje preventivno, odnosno da sredstva kojima raspolaže usmeri u obezbeđivanje novih parking mesta i time pokaže da se zaista stara o potrebama svojih građana.

v.d. predsednika Nove stranke
Ivan Jovanović

2 Comments

  1. Кад наплацују паркиранје скоро 10 месеци желим да имам могућност паркирања и зими по снегу. Нека чисте снег и нек омогуће паркирање и у тим условима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *