Voćarstvo preuzima primat u poljoprivredi

Rađala je Žitorađa žito i za hleb i za pogaču, i za sebe i za manje ratarske sredine. Po žitu i dobi ime. Ali, mnogo toga se na plodnim poljima promenilo, povrtarska proizvodnja je preuzela primat, posebno u bogatom Dobričkom polju. Poslednjih godina u ravnici kraj Toplice i na lepim brdovitim padinama sve je više voća. Voćarstvo, kao profitabilna grana, preuzima primat u poljoprivredi.

Grupa poljoprivrednika iz Žitorađe, uz pomoć Danskog programa razvoja voćarstva, njih desetoro, najpre je osnovala zemljoradničku zadrugu, a onda su zajedničkim snagama krenuli u voćarsku proizvodnju. Zakupili su zemljište i na jedan hektar 2016. godine zasadili jagodu. Već prve godine jagoda, kupljena u Italiji, donela je rod. Bilo je problema, ali smo zadovoljni početkom, kažu zadrugari.

Zadrugar Dragan Andrejić, ističe:

Očekujemo da svoj rad i znanje koje imamo unovčimo, jer to je i cilj svega što radimo. Ovo nam je odskočna daska za sve ostalo što planiramo, a plan je da povećamo površine pod jagodom i drugim voćem. Mi znamo da je svaki početak težak, bilo je i na početku ovog posla, ali dobro smo krenuli. Kasnili smo sa sadnjom, pa je rod bio nešto manji, ali smo uspeli da ga plasiramo, odnosno prodamo hladnjači u Leskovcu.

Opština Žitorađa je sa svoje strane pomogla voćarima u podizanju novog zasada jagoda i u obezbedjenju mehanizacije i opreme. Pomoćnik predsednika opštine za poljoprivrednu proizvodnju Slađan Rakić nam je o tome rekao:

Od 2013. do 2015. godine realizovano je oko 200 biznis planova, najviše za kupovinu 150 traktora, kao i za bezbroj priključnih mašina i opreme za rad u voćarstvu. Radili smo puno i na edukaciji naših poljoprivrednika. Održan je veliki broj tribina u mesnim zajednicama o voćarskoj proizvodnji, ali i o mogućnostima i načinu finansiranja. U sve projekte uloženo je preko 300 miliona dinara, od toga je polovinu obezbedilo Ministarstvo poljoprivrede Srbije i Danski program razvoja voćarstva na jugu Srbije, istakao je Slađan Rakić.

Inače, zadrugari nove zadruge u Žitorađi očekuju da 2017. godine jagoda iz njihovih plastenika u znatno većoj količini krene put Evrope. Deo ugovora je već potpisan sa kupcima u Norveškoj.

D.N.

Sadržaj realizovan u okviru projekta „Umetnost preživljavanja u srpskom dvorištu – Uzroci, profil i kretanje siromaštva na jugu Srbije“. Projekat sufinansiran iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *