Vozaču autobusa preti osam godina robije

Osnovno javno tužilaštvo podiglo je optužni predlog protiv vozača Nišekspresovog autobusa Milana Zdravkovića(32) iz sela Nozrina kod Aleksinca zbog sumnje da se 21. decembra u 7.30 sati nije pridržavao propisa zbog čega je poginulo sedmoro putnika na relaciji Niš – Novo selo, a povređeno je oko 30 osoba.

Tog jutra je voz broj 7821 išao iz pravca Donjeg Međurova prema Prokuplju, a Zdravković nije pogledao levo i desno na pružnom prelazu te je nastavio da vozi, ne zaustavljajući autobus. On se prema ovom predlogu tereti za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

Kako se navodi u saopštenju OJT-a, on nije ustupio prvenstvo prolaza preko železničke pruge mašinovođi voza te nije zaustavio autobus ispred znaka „Stop“. Još se kaže da nije osmotrio levo i desno čime je ugrozi život autobusa u kome su bili mahom đaci.

Okrivljeni je sve vreme gledao pravio pa je prelazak pruge započeo pre nego što se uverio da navedenu radnju može da izvrši na bezbedan način. On na taj način nije propustio šinsko vozilo koje se kretalo na železničkoj pruzi. Tada je dizel motorni voz čeonim delom udario u levu bočnu stranu autobusa usled čega je prednja garnitura ispala iz šina dok se karoserija autobusa fizički razdvojila na dva dela u visini sredine autobusa – piše u opštužnom predlogu.

U ovom dokumentu se navodi predlog glavnog pretresa gde se predlaže čitanje zapisnika o saslušanju osumnjičenog iz koga, kako je citirano, „proizilazi da okrivljeni ne priznaje izvršenje krivičnog dela“.

Predlažem da se okrivljeni nakon izvedenih dokaza osudi na osam godina zatvora, a u tu kaznu mu se imaju uračunati i vreme provedeno u pritvoru, navodi se u ovom optužnom predlogu sudije.

Staršna saobraćajna nesreća je tog 21. decembra odnela živote petnaestogodišnjeg Alekse Dimitrijevića iz Novog Sela, Danijele Stanković (48) iz Čokota i Bogomira Lazića (75). U Kliničkom centru su povredama podlegli istog dana Marijana Kocić (16) i Nataša Janković (42).  Gajtana Stamenković (78) i Vlastimir Đorđević (65) iz Donjeg Međurova su umrli desetak dana kasnije. U niškoj bolnici zbog teških povreda i dalje se oporavvljaju Marko Lazarević(16) i Lena Ilić (16).

M.S.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *