Vučić: Bane Jovanović vodi proteste u Nišu – Niš bez straha: To nije tačno! (video)

Pokret mladih „Za Niš bez straha“, koji je organizator protesta „1 od 5 miliona“ u Nišu, negirao je tvrdnje predsednika Srbije i SNS-a Aleksandara Vučića da političar Branislav Jovanović, koga je nazvao „Đilasovim potrčkom“, „vodi proteste“ u tom gradu, a sam Jovanović je najavio mogućnost podizanja tužbe protiv Vučića.

Vučić je na Televiziji Pink kazao da proteste u Nišu „vodi“ Branislav Jovanović, koga je nazvao nadimkom Bane Banana, te kazao da je on „Đilasov potrčko za Niš“, ali i „lopuža“ i „kriminalac“, koji, kako je kazao, „odgovara za četiri najteža krivična dela“. Prema njegovoj oceni, proteste u Srbiji generalno „vode nepristojni i agresivni ljudi koji su opljačkali zemlju“, ali većinu na protestima čine „pristojni ljudi“.

Moguće je da ću da tužim predsednika Vučića, koji time što me je teško oklevetao na televiziji, ne samo da je narušio moj ugled, već mi je nacrtao metu na čelu, koju sam, inače, već imao. U životu nisam osuđen ni za prekršaj, a kamoli za bilo kakvo krivično delo, rekao je Jovanović za Danas. On je precizirao da je pre četiri godine istraga protiv njega i još sedmorice funkcionera i biznismena zbog sumnje u zloupotrebu službenog položaja, odnosno pomaganje u zloupotrebi, koje su navodno izvršili tako što su omogućili nelegalno priključenje na nišku toplovodnu mrežu, obustavljena jer „delo koje je bilo predmet istrage nije krivično delo“, tako da optužnica, na koju Vučić verovatno aludira, nikada nije ni podignuta.

Jovanović je u to vreme „spektakularno“ uhapšen, a nakon toga je proveo dva meseca u pritvoru. Po obustavljanju istrage, pokrenuo je postupak za naknadu štete, zahtevajući iznos od dva miliona dinara, koji je sada pri kraju.

Takođe, ja ne predvodim proteste u Nišu, nisam čak ni u prvim redovima. Deo sam protesta isto koliko i svi drugi opozicioni lideri u Nišu ili Beogradu, tako što na njemu učestvujem i pružam mu logističku podršku. Očekujem da se Pokret mladih ne samo ogradi od tvrdnji da predvodim proteste, već da me kao građanina koji učestvuje u njima uzme u zaštitu, rekao je Jovanović, gradski odbornik grupe građana „Niš moj grad“ i nekadašnji predsednik gradske vlade na čijem je čelu bio kao kandidat SPO-a.

Pokret mladih „Za Niš bez straha“, inače malo poznat pre aktuelnih protesta, saopštio je juče da su oni organizatori protesta, a da pokretači i predvodnici ovih okupljanja nisu ni Jovanović ni predsednik Nove stranke Zoran Živković, što je „teza koju vlast želi da nametne“.

Zahtevi Pokreta mladih „Za Niš bez straha“

Članovi Pokreta na protestu zahtevaju, kako su kazali, odgovornost za smrt njihovih drugova i rođaka na neobezbeđenoj rampi u Donjem Međurovu, da se zaposle bez članstva u SNS, da im se roditelji ne ubijaju zbog dugova za struju, a da izvršitelji ne izbacuju na ulice starce i invalide. Oni traže i da Niš ima nezavisne medije i regionalni javni servis, da automobili i gradski hoteli ne gore zbog osvete moćnika i da mu Republika vrati Aerodrom „Konstantin Veliki“ koji od njenog preuzimanja „neprestano propada“.

Z. Miladinović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *