Vučićeva tvrdnja da je plata dostigla prosek od 400 evra nije tačna

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, na konferenciji za novinare u predsedništvu Srbije izjavio je da je ispunio  obećanje i da prosečna plata trenutno iznosi 400 evra odnosno po današnjem kursu to bi iznosilo 47.600 dinara.

Predsednik Vučić tokom poslednjeg boravka u Nišu

Vučić je podsetio i da je Vlada obećala da će prosečna plata već od marta 2017. godine biti veća od 400 evra.

Do kraja mandata Vlade Srbije nadam se da će prosečna plata biti oko 500 evra“, rekao je premijer i dodao da se  očekuje da će naredne godine privredni rast biti veći od tri odsto, čemu će doprineti uvećana potrošnja, rekao je on.

Ova i ovakva obećanja „padaju u vodu“ u Nišu i na jugu Srbije gde statistika pokazuje da je prosečna plata u niža za 13 odsto odnosno za 5.822 dinara. To je saopštio Republički zavod za statistiku. Čak je i ova suma previsoka jer su nam radnici novootvorenoih fabrika u Nišu rekli „da plate dostižu 30.000 dinara„. Možda se ova tvrdnja odnosi na primer, na Surčin u Beogradu gde je naveći prosek obračunat i to u vrednosti od 76. 000 dinara, ali jug Srbije, a pogotovu Trgovište kod Vranja sa najnižom lestvicom primanja – nikako.

Mr Jovan Jovanović, predsednik Centra za zaštitu potrošača „Forum“ takođe ističe da je realnost u Nišu mnogo drugačija.

Ima ona stara poslovica „Statistika je naša dika, što želimo ona slika“. Tako je i u ovom slučaju. Tih 400 evra plate prima velika manjina. nešto slično se događa i kada računaju procenat zaposlenosti. Oni svakoga ko  ima bilo kakav ugovor o radu ili slično računaju u zaposleno lice – kaže Jovanović.

Plate se u državnim preduzećima, kod radnika sa visokom stručnom spremom se kreću do 40.000 dinara, ali velika većina radnika u graedu i okolini prima od 20.000 do 30.000 dinara. Tu se podrazumevaju radnici u skladištima, megamarketima, mesarama, buticima pa čak i u državnim preduzećima sa IV stepenom stručne spreme i nižom tako da je mnogima u Nišu, plata od 400 evra samo san.

M.S.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *