Wayne Escoffery (all stars) kvartet na Nišvillu

Britanski tenor saksofonista koji od desete godine živi u USA, Wayne Escoffery – dobitnik Grammy nagrade i najbolji tenor saksofonista u usponu za 2014.godinu po izboru kritičara luvenog „Downbeat“ magazina – nastupiće sa svojim kvartetom poslednjeg dana Nišvila 2015, u nedelju 16. avgusta. U svojevrsnoj all stars postavi su još i klavirista David Kikoski, kontrabasista Ugonna Okegwo, i bubnjar Ralph Peterson.

Escoffery Quartet PhotoI(Lowres)
Wayne Escoffery (all stars) kvartet

Wayne Escoffery, koji se školovao na džez odsecima prestižnih američkih Univerziteta (The Hartt School – gde je studirao četiri godine kod Jackie McLean-a, Thelonious Monk Institute of Jazz Performance… ) do sada je objavio već osam albuma kao lider benda, a paralelno sa tim nastupao je i snimao sa legendarnim imenima kao što su: Herbie Hancock, Rufus Reid, Jimmy Cobb, Eddie Henderson, Ron Carter’s Great Big band, Abdulah Ibrahim’s Akaya, The Ben Riley Quaret, Mingus Big Band, Mingus Orchestra i Mingus Dynasty. Zajedno sa kolegama iz orkesta, 2011. godine je dobio Grammy nagradu u katgoriji albuma najboljeg velikog džez ansambla za „Mingus Big Band Live at Jazz Standard“. Udovica Charlesa Mingusa i vlasnica „Mingus franšize“ Sue Mingus rekla je da je Wayne jedan od najtelontavanijih i najpoetičnijih džez umetnika. Na poziv Wyntona Marsalisa bio je uključen i u projekat verovatno najznačajnije svetske džez institucije „Jazz At Lincoln Center“ – „Music of the Masters“ – na kojem je izvođena muzika Dexter-a Gordon-a i Miles-a Davis-a. Pre 8 godina Wayne Escoffery je dobio priliku za jednu od najpoželjnijih saradnji kada je reč o džezu – poziv da se „u prvoj liniji“ priključi stalnom kvintetu trubača Toma Harrell-a, sa kojim je gostovao širom sveta i snimio sedam albuma od kojih je sa Harrellom koproducirao četiri poslednja. Uporedo sa ostalim angažmanima i „šegrtovanjem“ kod Harrella (koje predstavlja ostvarenje snova svih mlađih džezera), Escoffery je pažnju kritike i publike dodatno skrenuo albumom svog kvinteta „The Only Son of One“, koji je u „Downbeat-u“ ocenjem maksimalnom ocenom, a na kojem je, između ostalih, svirao i veteran benda Miles-a Davis-a – klavijaturista Adam Holzman.

Na novom albumu Escofferijevog kvinteta „Live at Firehouse 12“, objavljenog prošle godine, sviraju i klavijaturistkinja Rachel Z i klavirista Orrin Evans.
U njegovom novom kvartetu, u kojem se vraća akustičnijem zvuku, a sa kojim će nastupiti i na Nišvilu, su respektabilna imena aktuelne svetske scene: pijanista David Kikoski (Roy Haynes, Randy Brecker, Bob Berg, and Billy Hart, Red Rodney, Craig Handy, Ralph Moore, Didier Lockwood, Mingus Big Band…), basista Ugonna Okegwo (Tom Harrell, Kenny Barron, Michael Brecker, Benny Carter, Johnny Griffin, Wynton Marsalis, James Moody, Clark Terry, Pharoah Sanders, Lionel Hampton, Mingus Big Band…) i bubnjar Ralph Peterson (Art Blakey Jazz messengers Terence Blanchard, Donald Harrison, Wynton i Branford Marsalis, David Murray, Roy Hargrove, Dewey Redman…).
Široka lepeza njegovih uticaja koju je za kratko vreme realizovao na savremnoj džez sceni, rezukitirala je unisonim hvalospevima uticajnih ktičira, među kojima je Niel Tesser koji je jednom priliko m rekao: „Obratite posebnu pažnju na tenoristu Escoffery-a, čiji nam brzi razvoj – od albuma do albuma (pa čak i od sola do sola) – garantuje džez heroja za dolazeće decenije“!
https://www.youtube.com/watch?v=0R0GNcSoFhM


escofferymusic.com

Nišville tim

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *