Za društvo bez diskriminacije: OKS i Udruženje „Dan“ priredili izložbu radova dece sa invaliditetom i smetnjama u razvoju

Inkluzivnu izložbu radova dece sa autizmom, razvojnim smetnjama i invaliditetom, pod nazivom „Različiti snovi – zajedničke pobede“, svečano je otvorio predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Boža Maljković. Radovi na temu Olimpijade i olimpijskih sportova, nastali su na radionicama slikanja i vajanja u organizaciji udruženja „Dan“, kome je pri otvaranju izložbe donirano 5.000 evra.

Predsednica udruženja „Dan“ Jelena Petković naglasila je da izložba nosi ovaj dug naziv jer je bilo nemoguće na jednostavan način opisati sva njena značenja koja su veoma važna, i istakla značaj podrške za sve inkluzivne puteve kojim se organizacija kreće.

„Izložba je posvećena Olimpijadi, olimpijski duh nas podseća da snaga dolazi iz različitosti. U svaku sliku, skulpturu koju vidite utkan je duh zajedništva a istaknut pojedinac. Neka ova izložba bude inspiracija za sve nas da gradimo svet u kome svako može da ostvari svoj pun potencijal“ – ističe Petković.

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Boža Maljković, izrazio je oduševljenje izloženim radovima i čestitao svima na kreativnosti.

„Nakon donacije „Ženskom centru“ iz Užica, danas imamo zadovoljstvo da donaciju uručimo organizaciji „Dan“ iz Niša i pomognemo radu ove organizacije. Cilj olimpijskog pokreta je da doprinese izgradnji mirnijeg i boljeg sveta, obrazovanju mladih u sportu, bez diskriminacije u duhu prijateljstva, solidarnosti, fer pleja, inkluzije. To su glavne komponente našeg cilja“ – rekao je Maljković.

Predsednik OKS-a govorio je i o tome da uspeh srpskog sporta ne možemo ceniti po rezultatu Novaka Đokovića, Ivane Španović, Milice Mandić i ostalih velikana, već da treba da gledamo globalnu sliku Srbije koja, kako kaže, nije dobra već zabrinjavajuća.

„To sam rekao predsedniku Vučiću i on se baš iznenadio. Statistika kaže da 68% naše dece imaju zdravstvene probleme sa kičmom, ravnim tabanima, samo 12% dece trenira i bavi se nekim sportom a samo 4% pod nadzorom trenera. Treba da se napravi rekonstrukcija sporta u celini što nije lako“ – dodaje Maljković.

Mladi stonoteniser u kolicima i jedan od izlagača Andrej Radulović, u ime svojih drugara govorio je o značaju sporta za osobe sa invaliditetom i naglasio da sport predstavlja jedan od vidova rehabilitacije, i da daje volju za unapređenje života.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *