Zagađenje vazduha u Nišu: Odbornik zahteva hitne mere

Odbornik u Skupštini Grada Niša, Miodrag Stanković, podneo je inicijativu za proglašenje vanrednog stanja u Nišu zbog velike zagađenosti vazduha i zahteva da se hitno preduzmu mere za sprečavanje dugoročnih posledica po zdravlje građana. On navodi da se Vlada Severne Makedonije odlučila da uvede vanredno stanje u glavnom gradu Skoplju i još tri grada zbog visokog nivoa zagađenja vazduha i poziva nadležne da se pridržavaju dobrog primeru i uvedu vanredno stanje u Nišu. Stanković je podneo brojne odborničke inicijative u cilju smanjenja zagađenosti vazduha 2020. godine, ali aktuelna vlast nije uradila skoro ništa po tom pitanju.

Pozivam nadležne da se po uzoru na komšije ponašamo odgovorno i da Niš bude prvi u Srbiji koji će uvesti vanredno stanje zbog velike zagađenosti vazduha i da se pod hitno preduzmu sve neophodne mere kojima bi se sprečile dugoročne posledice po zdravlje naših sugrađana“, rekao je Miodrag Stanković, odbornik u Skupštini Grada Niša.   

Stanković podseća da je 2020. godine podnosio brojne odborničke inicijative sa konkretnim merama koje treba preduzeti da bi se smanjila zagađenost vazduha, ali da aktuelna vlast skoro ništa nije uradila po tom pitanju. Organizovan je i protest na kom su građani iskazali nezadovoljstvo povodom veoma velike zagađenosti vazduha. 

Ovako loš vazduh koji Nišlije udišu iz dana u dan i to godinama, kao posledicu ima povećanje broja obolelih od bolesti pluća, srca i krvnih sudova. U danima visoke zagađenosti vazduha, učestaliji su srčani i moždani udari, a može doći i do pojave ili pogoršanja stanja kardiovaskularnih bolesti i različitih oštećenja centralnog nervnog sistema. Takođe, permanentno loše stanje vazduha, dovodi do slabljenja imuniteta“, dodao je Stanković.

Zagađenost vazduha u Srbiji poslednjih meseci je velika, pokazuju podaci Evropske agencije za životnu sredinu. Niš je među najzagađenijim većim gradovima, a nadležni kažu da su najveći problem individualna ložišta.

Do situacije da imamo visok stepen zagađenja vazduha smo došli nemarnom politikom Gradskog rukovodstva. Jedan od najvažnijih dokumenata u borbi protiv zagađenja vazduha, a to je Plan kvaliteta vazduha za aglomeraciju Niš, objavljen je 2020. godine. U njemu Institut za javno zdravlje konstatuje da je u Nišu tri godine zaredom vazduh u trećoj kategoriji – prekomerno zagađen i da su razlog za to suspendovane PM čestice. Vrlo malo ili skoro ništa se nije radilo na realizaciji tog plana“, zaključio je Stanković. 

Gradjanin.RS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *