Zamka za roditelje – kako od dece ne stvoriti narcise i sebičnjake

Građanin: Milica Milkić, Darling centar za decu i roditelje
Građanin: Milica Milkić, Darling centar za decu i roditelje

Savremeni model vaspitanja dece je došao do tačke kada se prvenstveno posmatra kako se dete oseća, što je, moramo priznati, izuzetan napredak u roditeljstvu. Međutim, to ujedno predstavlja i kamen spoticanja. Zašto?

Zato što roditelji pod „bitno je kako se dete oseća“ često podrazumevaju nešto sasvim drugo, a to je „bitno je da je dete uvek srećno“. To pogrešno shvatanje dovodi do toga da mnogi roditelji čine sve kako bi usrećili svoju decu i samim tim postaju kategorija previše popustljivih roditelja. Takvi roditelji vole svoju decu i jako su brižni, ali nemaju jasno postavljene granice. Kao takvi, lako mogu postati predmet manipulacije od strane svoje dece. Pored toga što ugrožavaju svoj autoritet, ugrožavaju i budućnost svog deteta. Deca, čiji su roditelji jako popustljivi zarad dečije sreće i zadovoljstva, izrastaju u sebične ljude, narcise, „večitu decu“ koja nemaju nameru da odrastu, koja nemaju dovoljno ambicioznosti i sklonosti ka radu, ne poznaju radne navike i, samim tim, bivaju neuspešni u životu.

deca-na-spomeniku

Srećno dete je voljeno dete, ali i disciplinovano dete! Pokazujte detetu ljubav. To ih neće razmaziti. Razmaziće ih nedostatak discipline. Zato, postavite jasna pravila i zahtevajte da se ta pravila poštuju. Budite dosledni! Postavljeno pravilo mora važiti danas, i sutra, i uvek. Ako jednom kažete „To se ne sme.“, onda to mora važiti uvek i u svakoj situaciji. U suprotnom, dete će biti zbunjeno i nesigurno; lagano će početi da preuzima kontrolu koja je vaš zadatak. U donošenju pravila dete mora biti uključeno. Nemojte servirati gotovo rešenje, već zajedno usvojite pravilo. Naravite malu igru (kviz, igra lutkama…) i lagano, zajedničkim snagama donesite pravilo ponašanja koje će se uvek poštovati. Budite svesni da će vas dete testirati i da će na razne načine iskušavati vaš autoritet (ljutiće se, plakaće, pokušaće da vas pridobije zagrljajem, maženjem, poljupcima…), ali vaš cilj mora biti doslednost, šta god da se dešava.

To je jedini pravi put ka stvaranju srećnog i uspešnog odraslog čoveka!

Saznajte još o roditeljstvu u centru Darling!

2 Comments

  1. Браво,коначно нешто паметно у процесу васпитања деце.Све похвале за овакав приступ васпитању Дарлинг центра за децу и родитеље.Не можемо свалити сву кривицу на децу и омладину.Родитељи су ти који у свом безграничном подржавању и презаштићености осакаћују децу,уништавају осећај самосталности и способности за самосталан живот.Не постоји више лична заменица ,,ЈА,, већ ,,МОЈИ,,.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *