Zašto su huligani jači od države?

piše: Miodrag Stanković, predsednik GO DS Niš

Iako premijer i njegovi ministri gotovo svakodnevno govore da niko nije jači od države, huligani su u nedelju izgleda „pobedili“ državu.

Još 2013. godine je Policijski sindikat Srbije ukazao na izostanak odgovarajuće podrške države na suzbijanju nasilja na sportskim događajimа. I tada su kao i mnogo puta nakon toga ukazivali da „nije nikakva tajna da navijačke grupe imaju zaštitu političara, zbog čega se osećaju sigurnim“.

Taj sindikat je pozvao policajce koji obezbeđuju sportske događaje da koriste ovlašćenja koja imaju prema zakonu da bi se zaštitili od napada huligana, a od političara zahtevaju da preduzmu mere i stanu na put nasilju.

I evo, ni posle 4 godine od tada napredna vlast nije ništa uradila da spreči divljanje tzv. „navijačkih grupa“. Takozvanih, jer pravi i iskreni navijači su nažalost njihovi taoci.

U nedelju je nažalost žrtva huligana postao i Miodrag Radović, funkcioner košarkaškog saveza Srbije i potpredsednik DS u Nišu.

A mogao je to da bude i bilo ko drugi od skoro 6000 ljudi u hali, mogao je to bude i policajac koji je trebao da obezbedi da do nereda ne dođe, moglo je to da bude i dete. Istog dana je bilo nereda i vređanja sportiste na rasnoj osnovi u Beogradu na fudbalskoj utakmici. Uspešna sportistkinja je pretučena od strane „osobe koja je već poznata po nasilničkom ponašanju”. Gotovo da nema nekog sportskog događaja na kome nema incidenata koje su izazvali tzv „navijači“.

Pitamo naprednu vlast : dokle više? Dokle ćete više da se bavite sami sobom i borbom za opstanak u foteljama dok huligani divljaju? Da li zaista vođe tzv „navijačkih grupa“ treba da ulaze na VIP ulaze? Po čemu su oni VIP? Da li su to rezultati napredne vlasti koja se kune da niko nije jači od države, jer su za vreme njihove vladavine huligani postali VIP?

Gospodo iz vlasti, umesto što se borite za vlast, počnite da radite ono što vam je između ostalog posao – borite se protiv kriminala, nasilja, huligana, zaštitite navijače, zaštitite sportiste, zaštitite nedužne građane, donesite adekvatne zakone i zaustavite nasilnike i huligane!

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *