Završen „Medijana festival dečjeg stvaralaštva i stvaralaštva za decu“

Dodelom nagrade „Naisa“  doajenu dečjeg pesništva Slobodanu Stanišiću, završen je „Deveti Medijana festival dečjeg stvaralaštva i stvaralaštva za decu“  u organizaciji Gradske opštine Medijana.

Stanišić je zahvalio opštini, jer kako je rekao, organizacijom jedinstvenog festivala u Srbiji Gradske opština na poseban način brine o prošlosti i budućnosti pesništva.

Stanišiću i nagrađenim učenicima na konkursu Festivala nagrade je uručio predsednik najveće niške opštine Milan Krstić.

Želim od srca da zahvalim svima koji su nam posvetili ovaj dan idošli iz cele Srbije da budu gosti Gradske opštine Medijana. Zbornik radova u kojem su nagrađeni i pohvaljeni radovi sam pročitao od početka do kraja i zaključujem da Srbija ne mora da brine ko će naslediti našeg Ršuma, Rašu Popova, Slobodana… i sve one akademce čiji radovi  krase naše galerije – rekao je Krstić.

Najboljim učenicima osnovnih i srednjih škola iz Srbije i inostranstva,  u kategoriji literarnih  i likovnih radova, uručene su novčane nagrade – prva od 10.000 dinara, druga pet hiljada a treća 3.000 dinara.

Završnu svečanost u Oficirskom domu uveličali su članovi Folklornog igračkog ansambla „Branko“ iz Niša, glumci škole Dragane Plavšić, izviđači Odreda „Vožd Karađorđe“ a svojim stihovima pesnici i nagrađeni. Gosti Festivala tradicionalno su bili učenici i profesori iz Sente, bratske opštine niške Medijane.

Po prvi put, svečanost uručenja nagrada oplemenjena je video prezentacijom sa fotografijama nagrađenih i slikama iz Gradske opštine Medijana. Takođe, ovaj „Medijanin festival dečejg stvaralaštva i stvaralaštva za decu“ najavile su pesničke radionice u niškim osnovnim školama i Dečjoj biblioteci. Završno pesničko veče pod nazivom „Sto knjiga bez briga“ bilo je posvećeno laueratu „Naise“, Slobodanu Stanišiću. O njegovom delu govorili su velikani srpskog pesništva –   Branko Stevanović,  Pop Dušan Đurđev, Gordana Timotijević, Gordana Maletić, Violeta Jović, Slavka Petković-Grujičić, Tode Nikoletić…Gosti Festivala bili su i niški pesnici – Rusomir Arsić, Biljana Stanojević, Velibor Petković i drugi kako rekoše na Festivalu neki od njih „vesnici“ , a ne pesnici krotke reči.

gradjanin.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *