Završena obuka o HIV-u za vršnjačke edukatore

Projekat „Ako reskiras treba da se testiras“ sprovela je omladina Jazas, kako bi edukovala niške srednjoškolce o polno prenosivim bolestima.

161026-hiv

Ovaj projekat finanfsira grad Niš u saradnji sa organizacijom koja radi na prevenciji HIV-a, biće realizovan do kraja decembra.

Cilj ovog projekta jeste da učesnici koji su zavrsili ovu obuku prenesu stečeno znanje svojim vršnjacima u niškim srednjim školama. Za ovu obuku su iz Ekonomske, Ugostiteljsko-turističke, Pravno poslovne škole i gimnazije Svetozar Marković izabrani 21 učenik. Obuka je trajala četiri dana, od kojih su prva tri dana radionice održane u prostorijama teniske akademije Živković na Bubnju – izjavila je Natalija Jovanović, član omladinske organizacije Jazas.

Svim učesnicima dodeljeni su sertifikati, dok su imali i priliku da posete niski muzej zravstvene kulture, odnosno Pasterov zavos u Nišu.

Načelnik centra za promociju zdravlja, Čedomir Šagrić izjavio je da poseta vršnjačkih edukatora institutu za javno zdravlje korisna, zbog toga što imaju priliku da se upoznaju sa počecima zdravstveno vaspitnog rada kroz istorijske podatke i dodao da su učesnici upoznali sa tim kako bi moglo u budućnosti da se radi na prevenciji ove bolesti, i ono najvažnije upoznati su sa radom DPST (dobrovoljno, poverljivo, savetovanje i testiranje), i videli su kako savetovalište funkcioniše.

Testiranje može obaviti svako u institutu za javno zdravlje, može biti anonimno i obavlja se vađenjem krvi iz vene.

M.Đorđević

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *