Zbog nedostatka lož ulja učenici nastavu prate u jaknama

[dropcap color=“#DD3333″ type=“square“]g[/dropcap]rađanka: Sara Gros

novi-sad-grejanje-toplana-novi-sistem-naplata-1328585176-34309Učenici Medicinske škole u Nišu nastavu prate u jaknama jer učionice povremeno ostaju bez grejanja zbog duga škole prema dobavljaču energenta od 3,4 miliona dinara koji, zapravo, treba da plati grad. Kako bi se nastava u školi ipak odvijala, da učenici ne bi gubili časove koje bi kasnije morali da nadoknađuju, škola se dovija kako zna i ume.

Direktor škole Svetislav Mladenović kaže da lož ulje štede tako što zagreju učionice, a onda grejanje isključe, pa kada se ohlade ponovo ih zagrevaju i tako iz dana u dan. I pored štednje, škola će na ovaj način moći da funkcioniše još samo desetak dana.

„Deca ponekad obuku i jakne jer je poslednjih dana temperatura napolju izuzetno niska, ali u školi strogo vodimo računa da deci bude dobro i da ona ne trpe posledice toga što nema dovoljno lož ulja“, objašnjava direktor Mladenović. „Pokušali smo da se nekako dogovorimo sa dobavljačem, ali ne ide. Oni traže svoje.

Ako sve ne bude rešeno u narednih deset dana moraćemo na neki način problem da premostimo u saradnji sa ostalim školama u gradu. Ili ćemo da pozajmimo energente od njih, ili ćemo da ih zamolimo da oni za nas kupe lož ulje, a da mi posle vratimo uslugu.

Škola je u nezavidnoj situaciji jer, osim za lož ulje, imamo još dugovanja za struju, vodu, komunalne usluge. Ukupan dug škole je preko 8 miliona dinara i preti nam realna opasnost da račun škole bude blokiran“, kaže Mladenović.

Jelica Velaja, načelnica Uprave za obrazovanje grada Niša je upoznata sa situacijom u Medicinskoj školi, i kaže da je sada ova škola u žiži interesovanja, ali uskoro to mogu da budu i ostale 22 škole koje se greju na isti nacin.

„Upravi za finansije smo se obraćali još decembra prošle godine i upozorili ih da počnu da isplaćuju dugovanje kako bi se u kontinuitetu nastavilo dopremanje energenta ovoj školi. U međuvremenu smo razgovarali i sa dobavljačem“, kaže Jelica Velaja.

Ona dodaje da uplate, najverovatnije, nisu išle redovno zbog nedostatka para u gradskoj kasi, ali se nada da će se situacija u tom smislu popraviti i da će grad smoći snage da izmiri ova dugovanja.

Inače, mnoge osnovne i srednje škole u gradu se već sreću sa problemom blokiranja računa zbog neplaćenih komunalnih troškova koji su, zapravo, obaveza lokalne samouprave. Tužbe zbog dugovanja školama stižu od gradskog pevoznika za prevoz profesora i učenika, ali i od Naisusa zbog neplaćene vode, pa i od JKP „Mediana” za izvoz smeća.grejanje-skuplje-cacak-1328585176-115230

Direktori škola kažu da su tužbe profesora za neisplaćene jubilarne nagrade još jedan problem, ali oni nisu ljuti na kolege jer oni imaju pravo na ono što im po zakonu sleduje. Sve u svemu, u školama se uskoro, ne budu li postignuti dogovori sa javnim predizećima, može očekivati pravi kolaps.

Situacija nimalo nije ružicasta ni u Elektrotehničkoj školi „Mija Stanimirović”, čiji je račun blokiran zbog duga od preko dva miliona dinara izvođačima radova koji su radili na fiskulturnoj sali. Radove je finansirao grad, ali novac nije isplacen izvođačima.

„Blokada je usledila zbog neisplaćenog duga prema izvršiocu radova u visini od dva miliona i 800 hiljada dinara za radove u fiskulturnoj sali, ali i na osnovu potraživanja javnih komunalnih preduzeća za vodu, izvoz smeća, električne energije ili, pak, prevoza. Ovih dana je stigla i opomena pred utuženje iz Medijane. Preti nam i Naisus”, kaže direktor ove škole Aleksandar Veljković.

Direktori škola čiji će računi biti blokirani kažu da se radi o paradoksu u kome grad tuži samog sebe. Novac zbog koga stižu tužbe školama valja uplatiti preduzećima koje je osnovao grad, a novac se čeka od grada. Za neverovati je, ali se i to dešava.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *