Zeleno-levi front na Međunarodni dan Roma: Neophodna politička volja za proces inkluzije Roma

Na međunarodni dan Roma kada se slavi romska kultura i podiže svesti o problemima sa kojima se Romi suočavaju, iz Zeleno-levog fronta Niš ističu da je romska nacionalna manjina još uvek najsiromašnija i najdiskriminisanija grupa stanovništva u Srbiji. Visoka stopa nezaposlenosti, loši uslovi stanovanja i problemi pri obrazovanju su najozbiljniji problemi sa kojima se susreću Romi i Romkinje.

Robert Kasumović iz Zeleno-levog fronta, kaže da težak život romskog stanovništva najbolje opisuje podatak da tek svaki pedeseti Rom doživi 55 godina.

“Problemi romske zajednice svedeni su na projektne aktivnosti civilnog sektora. Neophodno je da država pokaže političku volju i konkretnim merama pokrene proces inkluzije Romskog stanovništva. Moramo da politizujemo probleme romske nacionalne manjine” – rekao je Kasumović.

Dodaje da Srpska napredna stranka nakon više od deset godina vlasti ne čini ništa značajno kako bi se olakšao život Romima i Romkinjama.

„Javnim vređanjem pripadnika romske nacionalne manjine, čestim isključenjima struje u romskim naseljima i ignorisanjem problema sa kojim se Romi i Romkinje suočavaju, Srpska napredna stranka učinila je njihove živote još težim. Zeleno-levi front će se zalagati za ravnopravno učešće Roma i Romkinja u svim sferama društva. Borba za dostojanstveni život nikada nije uzaludna“ – zaključuje Kasumović.

Međunarodni dan Roma je službeno bio proglašen 1990. godine u mestu Serok u Poljskoj, mestu četvrtog Svetskog romskog kongresa Međunarodne romske unije, u spomen na prvi veći međunarodni susret romskih predstavnika koji je održan u Čelsfildu kraj Londona 1971. godine. Na tom kongresu je donesena odluka o romskoj himni za koju je izabrana pesma Đelem, đelem i odluka o zastavi za koju je odabrana plavo-zelena dvobojnica s crvenim točkom u sredini, simbolom napretka i pokreta, ali i migracije Roma tokom istorije.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *