Aleksić pomogao porodici Đorđević

Tročlana porodica Đorđević iz niškog naselja Gabrovac, koja je nedavno dobila bebu, ali zbog državljanstva majke, koja još uvek ima albanski pasoš, i dalje ne može da dobije jednokratnu novčanu pomoć za nezaposlene porodilje i jednokratni roditeljski dodatak za prvo dete, dobija sve više podrške. Njih je posetio gradski većnik Srđan Aleksić, koji je porodici u svoje ime, doneo pomoć i pružio joj podršku u borbi za ostvarivanje ovog prava. Aleksić, po zanimanju advokat, ne odobrava stav nadležne niške uprave koja je zahtev Đorđevića za dodelu pomoći, zbog državljanstva majke, odbila. On podvlači da se dete rodilo u Nišu, da je naš surađanin, da i ono i otac imaju srpsko državljanstvo i prebivalište u Nišu (ovo poslednje ima i majka) i da Niš mora da mu obezbedi sve što je propisano.

Jpeg
Gradski Večnik Aleksić sa Đorđevićima

-Kao advokat iznad svega podržavam poštovanje zakona, ali u slučaju porodice Đorđević, čije novorođenče, iako i samo državljanin Srbije, nailazi na određeni vid diskriminacije od strane institucija, smatram da svi moramo da podignemo glas-kaže Srđan Aleksić.-Zakon sam po sebi nije zlonameran, on je jednostavno neadekvatan za ovakve slučajeve, pa zato moramo da ga promenimo i prilagodimo novonastaloj situaciji. Moja podrška porodici Đorđević i sličnim slučajevima je iskrena podrška težnji da se natalitet u Srbiji poveća.

Naša zemlja se, kaže dalje Aleksić, sve više integriše u međunarodnu zajednicu i loično je da naši državljani kontaktiraju i sklapaju porodice sa stranim. Ova oblast zbog toga ne sme da ostane nepokrivena.

-Državljani Srbije se sve više žene strankinjama i deca iz ovih brakova ne smeju da budu marginalizovana, koje god vere ili narodnosti da im je neko od roditelja. Sličnih slučajeva u Nišu je, kako čujem, devet, a biće ih još više ako ovom problemu ne nađemo adekvatno sistemsko rešenje.

Anđeljina Đorđević (40), da podsetimo, od grada Niša ne može da dobije nikakvu pomoć za novorođenče, iako je godinu dana udata za Mileta Đorđevića (47), s kojim živi u niškom naselju Gabrovac, gde ima prebivalište i gde je pre pet meseci rođen i njihov sin.

Ovim povodom je reagovala i Nevena Petrušić, poverenica za ravnopravnost. Ona je tražila da se u slučajevima mešovitih brakova uzimaju u obzir boravište i državljanstvo oba supružnika.

M. Doderović

1 Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *