Čekali da prođu izbori pa da poskupi gorivo, meso, „Niš stan“, roba široke potrošnje…

Najnovije poskupljenje u Nišu koje je zabeleženo, to je da se sada po višoj ceni nego ranije može kupiti kilogram mesa i to za oko 30 dinara. Od 25 do 35 dinara poskupelo je svinjsko meso. Juneće nije, jer kako kažu mesari, ionako je već skupo.

Poskupljenje se dogodilo istog onog dana kada smo pisali o poskupljenju goriva, ali uveče. Na jučerašnjoj sednici Gradskog veća, odobreno je poskupljenje usluga „Niš stana“ pa će ovo javno preduzeće naplaćivati za 16,5 dinara odnosno 5 odsto. Tako su sada po stanu, domaćinstva plaćala 323 dinara, a sada će 16 dinara više.

Poskupljenja se mogu videti i na niškim pijacama. Prvo je običkna prva zelena salata košztala 40, da bi se ubrzo cena spoustila na 20 dinara. Sada zbog poskupljenja troškova prevoza košta 30 dinara.

Ako malo zagledate trafike i prodavnice, videće se da su skočile za 5 do 10 dinara, mineralna voda, neke gickalice, puter…

Nije tu problem da je poskupela jedna stvar, jedan artikl, nego je problem što je za malo poskupela roba široke potrošnje, tako da dinar tamo, dinar ovamo, to se nakupi i zapravo ovo poskupljenje je veliko. Mi ćemo u stvari manje robe da dobijemo jer svi ovde kupuju meso za 100 do 200 dinara, gorivo od 500 do 1000 dinar…  – pričaju Nišlije.

O ovom novom udaru na budžet građana nije bilo reči u toku kampanje srpske vlasti koja je dobila većinu glasova na proteklim predsedničkim izborima tako da se stiče utisak da se sačekalo da izbori prođu pa da se „udari“ po novčaniku građana.

Mr Jovan Jovanović

Magistar Jovan Jovanović, predsednik Centra za zaštitu potrošača kaže da je povećanje cene roba uslovilo poskupljenje goriva.

Cene idu naviše zbog poskupljena distribucije odnosno goriva. Postoji tu još jedno mišljenje, a to je da kada bi država smanjila za neki postotak svoje akcize, i cene nekih artikala bi bile niže, ali država se toga ne odriče. Ovo je značajan udar na budžet građana jer na mesečnom nivou kada građani plate sva ta poskupljenja, neće to biti mala cifra koju moraju da izdvoje – kaže Jovanović.

I što je posebno alarmantno, kako navode menadžeri nekih benzinskih pumpi može se očekivati još jedno neznatno poskupljenje goriva u narednom periodu.


Mićović: nestabilno tržište goriva

Nestabilne cene goriva u Srbiji su uslovljene globalnim poremećajima i berzanskim kretanjima sirove nafte, izjavio je danas generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović za dnevnik Blic.

Stabilizacija cena goriva u našoj zemlji se može očekivati kada cene bude stabilizovana i na globalnom nivou.

„Ne možemo Srbiju izolovati od ovih berzanskih kretanja. Tržište nafte je, na sreću, takvo da niko ne može da pretera sa cenama, jer se globalno određuje cena sirove nafte. To je princip tržišta nafte, tako da ove promene cena u Srbiji, i kada rastu i kada padaju, dešavaju se u svim zemljama i uglavnom se kreću u istom ritmu odnosno kako se kreću i cene na globalnom tržištu, to jest berzanske kotacije „, rekao je Mićović za RTS.


M.S.

2 Comments

  1. Izabrasmo , nego šta … sam’ tako !
    Što smo tražili – to smo dobili , svi ! Pa čak i ja , što nisam glasao za av, av… Mogu sam’ da kevćem !
    Žao mi je dece – svih uzrasta , jer nisu zaslužila ovakvu „budućnost“ , koja ih čeka zahvaljujući ozbiljnim i pametnim „glasačima“ !!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *