Filmski susreti počinju večeras

Iako se jubilarni 50. Festival „Filmski susreti“ u Nišu, koji počinje večeras, odvija uz slogan “Pod sjajem zvezda”, izgleda da taj naziv ne pristaje ovoj jedinstvenoj manifestaciji jer se odvija uz manjak novca za organizaciju. Na konferenciji za novinare, direktor Niškog kulturnog centra, Bojana Simović obrazložila je finansijsku situaciju, rekavši da se nada “da će 51. Filmski susreti biti bolji”. Publika na Letnjoj pozornici videće šest premijera.

filmski-sus
Atmosfera ispred festivalskog centra

Udruženje filmskih glumaca Srbije već je saopštilo da je ovogodišnji dobitnik nagrade za životno delo „Pavle Vuisić“ glumica Jelisaveta Seka Sablić. Nagrada će joj biti dodijeljena večeras.
Program počinje večeras i završava se 28. avgusta. Umetnički direktor festivala je Dragan Vujić Vujke, a u žiriju su glumci Dragan Mićanović, Vesna Čipčić i Branislav Zeremski. Biće prikazano 16 filmova u takmičarskom i dva u revijalom delu. Festival će otvoriti film „Bićemo prvaci sveta“ Darka Bajića, a zatim će biti prikazana crna komedija „Mali Budo“ Danila Bećkovića.
Drugog dana publika videti filmove „Panama“ Pavla Vučkovića i „Nebo iznad nas“ Marinusa Grouthofa. „Branio sam Mladu Bosnu“ Srđana Koljevića i „Otvoreni kavez“ Siniše Galića.
Iste večeri u revijalnom delu programa biće prikazan film „Iseljenje“.

Filmski-s

Na programu u utorak su „Bez stepenika“ Marka Novakovića i „Za kralja i otadžbinu“ Radoša Bajića. U okviru revijalnog programa biće prikazan TV film „Talog“ Milivoja Milojevića.
Pretposlednjeg dana biće prikazani „Ničije dete“ Vuka Ršumovića, „Amanet“ Nemanje Ćipranića i „Travelator“ Dušana Milića, kao i ostvarenja „Enklava“ Gorana Radovanovića, „Gorčilo“ Milana Karadžića i omnibus „Jednaki“ Mladena Đorđevića, Dejana Karaklajića, Darka Lungulova, Miloša Petričića, Igora Stoimenova i Ivice Vidanovića.

Poslednji dan je rezervisan za dodelu nagrada, kao i projekciju gostujućih filmova „Panta Draškić – cena časti“ Petra Ristovskog i dokumentarac „Stari Niš – moj Niš“ Miroljuba Rikija Nedovića.

Festivalski žiri će dodeliti Gran pri festivala „Naisa“, nagradu za najbolju žensku ulogu „Carica Teodora“ i za najbolju mušku ulogu „Car Konstantin“, te nagradu za najbolju mušku i žensku epizodnu ulogu, kao i nagradu za debitantsku ulogu.

gradjanin.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *