Grad Niš obeležava slavu – večeras Palilulsko veče

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava praznik posvećen Svetom caru Konstantinu i carici Jeleni, a grad Niš ovaj dan slavi kao gradsku slavu.

Obeleževanje slave započelo je sinoć večernjim bogosluženjem, a nastavljeno jutros Svetom arhijerejskom liturgijom u Hramu svetog cara Konstantina i carice Jelene.

Povodom gradske slave večeras će u Svetosavskom domu biti otvoren tradicionalni naučni skup „Niš i Vizantija“ i održana svečana akademija. U toku večeri održava se tradicionalno „Palilulsko veče“ na palilulskoj rampi. Učestvovaće Ansanb „Groš“ i kulturno umetnička društva.

Za radnike Gradske uprave i Gradskog veća danas je neradan dan, a ne radi i jedan broj gradskih javnih preduzeća i ustanova.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović čestitao je žiteljima Niša gradsku slavu na svom fejsbuk profilu, a uz želje da je proslave „u miru, zdravlju i sreći“, Bulatović je poželeo Nišlijama da je proslave i „sa verom da će svaka naredna doneti nove uspehe, napredak i razvoj ovog carskog grada i svih nas srećnih što živimo u njemu“.

Konstantin prvi rođen je 274. godine u Naisusu, sadašnjem Nišu.

Crkva je taj rimski carski par, sina i majku proglasila svetiteljima, pošto je car Konstantin Prvi Veliki, Milanskim ediktom 313. godine dopustio hrišćanima slobodu ispovedanja vere.

gradjanin/beta

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *