Građani, udruženja, stranke – svi protiv poklanjanja niškog aerodroma

Sednica na kojoj bi odbornici Skupštine grada trebali da odlučuju o predaji bez naknade aerodroma „Konstantin Veliki“ državi trebala bi da se održi 5. aprila kada je zakazana. javnost je najblaže rečeno šokirana bila juče ovom vešću. za sada je reagovalo nekih desetak udruženja, pokreta i političkih stranaka koje ne odobravaju ovaj čin Gradskog veća.

Među njima su parlamentarna Demokratska stranka, Pokret Dosta je bilo i vanparlamentari Pokret slobodnih građana, Udruženje pokreta slobodnih stanara.. Društvene mreže među korisnicima u Nišu su se zapalile od komentarisanja odluke Gradskog veća.

Neka od saopštenja možete pročitati u celini:

Demokratska stranka Niš

Demokratska stranka je pre samo nekoliko meseci a i na jučerašnjoj konferenciji za novinare upozoravala građane Niša a i samu gradsku vlast da se priprema potpuna predaja niškog aerodroma Ministarstvu, odnosno Beogradu. Samim tim grad Niš ostaje bez jednog od ključnog motora razvoja ne samo grada Niša već i čitavog regiona. To je naročito došlo do izražaja onog trenutka kada je potpisan tajni ugovor o koncesiji Vlade Republike Srbije i koncesionara. I postavlja se pitanje da li će posle ovakvog poteza aktuelna napredna vlast predati i čitav Grad Niš Beogradu, rekao je na konferenciji Miodrag Stanković, predsednik Gradskog odbora DS u Nišu.

Miodrag Stanković dodaje da se Demokratska stranka pridružuje opravdanom protestu i nezadovoljstvu građana Niša, zbog jedne ovakve skandalozne Odluke Gradskog Veća, da se Aerodrom Niš preda na upravljanje Ministarstvu, odnosno beogradskom aerodromu.

Pozivam sve koleginice I kolege odbornike, da ne izglasaju jedan ovakav štetan predlog Odluke Gradskog veća da se niški aerodrom preda Beogradu”, izjavio je Miodrag Stanković.

Miodrag Radović, bivši član Gradskog Veća i odbornik u četiri mandata u Skupštini grada, kritikovao je jednoglasnu Odluku gradonačelnika i Gradskog Veća da se niški aerodrom preda. Postavio je pitanje da li je prethodno urađena neke studije I odakle takva Odluka da se niški aerodrom preda Beogradu.

Da li će Ministarstvo bolje zastupati interese građana Niša od samih nišlija? Zašto se o tome nije razmišljalo pre samog potpisivanja koncesije? Da li Nišu treba tutor?! Ako je tako niška vlast treba da prizna da je nesposobna i da ne može da sačuva ni nasleđeno a kamo li da ima viziju razvoja grada Niša. Ovakav podanički odnos niške vlasti prema Beogradu u svim civilizovanim zemljama bi trebao da bude osuđen a da vlast podnese ostavku. Očigledno da niška vlast nema stav, nema karakter, nema… da li su odbornici Skupštine grada spremni da za neku godinu pročitaju da u istorijatu niškog aerodroma Konstantin Veliki da se u se odrekli svog aerodroma. Demokratska stranka ne pristaje na tako nešto, ne pristaje na ponižavanje kao omiljenu reč u poslednje vreme, ali podseća da su nišlije prve u srbiji 96 rekle stop ponižavanju – rekao je Radović.

NOVA stranka – Poklanjanje niškog aerodroma, nastavak brutalne centralizacije!

Odluka gradske vlasti da niški Aerodrom „Konstantin Veliki“ ustupi Republici Srbiji bez ikakve naknade, predstavlja najgrublji vid centralizacije.

Skandalozno je što direktor niškog Aerodroma Vladica Đurdanović mesecima glumi fikus i ćuti dok se raspravlja o budućnosti Aerodroma, a glavnu reč prepusti ozloglašenom funkcioneru SNS i direktoru RRA “Jug” Bojanu Avramoviću, čuvenom po izjavi “Nišlije štetne po državu” i koji nije zaposlen u niškoj vazdušnoj luci. Rezultat takvog sramotnog odnosa prema imovini Nišlija, jeste preporuka Vlade Republike Srbije da Aerodrom bude poklonjen, koju je Gradsko veće danas jednoglasno usvojilo – navodi Gradski odbor Nove u Nišu.

Gradski odbor Nove stranke u Nišu poziva rukovodstvo Grada na odgovornost i zahteva od gradskih odbornika da postupe u interesu građana i ovu odluku ne usvoje na narednoj sednici.

Takođe, ukoliko postoje ikakvi, od najvišeg državnog interesa razlozi da se niški aerodrom bude u vlasništvu države, a njime upravlja Vlada, zahtvevamo od Vlade da ne daje sebi povlašćen položaj, već da aerodrom kupi, i to po tržišnoj ceni. Verujemo da to neće biti problem, budući da se predsednica i članovi Vlade svakodnevno hvale suficitima u republičkoj kasi – zaključuje se u saopštenju Nove stranke u Nišu.

Gradski odbor DJB Niš – Ovo je dodvoravanje centralnoj vlasti

Činjenica da je Gradsko veće grada Niša usvojilo preporuku Vlade Srbije da Grad Niš izvrši prenos kompletne imovine Aerodroma „Konstantin Veliki“, da prenese osnivačka prava na aerodrom, da izvrši prenos sertifikata sa JP „Aerodrom“ na budućeg operatera i da izvrši prenos svih ugovora koji se odnose na poslovanje ovog preduzeća, odnosno, kraće, da aerodrom Grada Niša ustupi Republici Srbiji, za pokret DJB u Nišu je apsolutno neprihvatljiv.

JP „Aerodrom“ Niš je od svog osnivanja prolazio kroz turbulentna vremena koja su se odražavala na njegov rad. Nekada je imao lošije, nekada bolje poslovne rezultate. Pretrpeo je i velika oštećenja prilikom bombardovanja 1999. godine. Pređašnja rukovodsva ovog grada uvek su se borila sa tim problemima i aerodrom je preživaljavao. Svaka vlast do sada bila je svesna njegovog značaja, jer je upravo postojanje ovog aerodroma izdvajalo Grad Niš od drugih gradova u okolini i činilo ga atraktivnijim od drugih gradova kako po pitanju turističkog potencijala, tako i po pitanju opravdanosti ulaganja u njega i privrednih mogućnosti. Bez obzira što je svaka vlast, do sada ulagala velike napore i velika sredstva iz kase lokalne samouprave da aerodrom opstane, ova gradska vlast se drznula da ga ustupi Republici Srbiji, pod izgovorom da je on prerastao lokalni karakter jer je niški aerodrom alternativni aerodrom beogradskom, ali i aerodromima u regionu iako je on to uvek i bio.

Ovaj čin Gradskog veća predstavlja potpuno dodvoravanje centralnoj vlasti koji korene vuče iz apsolutne centralizacije svakog segmenta našeg društva. Do juče su predstavnici niške vlasti tvrdili da je aerodrom ekonomski samoodrživ i da predstavlja najsvetliju tačku niške ekonomije, a onda smo iznenada saznali da su odlučili da imovinu građana Niša poklone Beogradu pod izgovorom da je u trenutnoj situaciji aerodrom ekonomski neodrživ.

Pokret DJB u Nišu predlaže Skupštini grada Niša da, iz svoje nadležnosti, raspiše referendum na kome bi svi građani Niša mogli da kažu šta misle o ustupanju niškog aerodroma Republici Srbiji, i poziva gradonačelnika Darka Bulatovića kao i celo gradsko veće da podnesu neopozive ostavke na svoje funkcije, zbog delovanja na štetu grada Niša i svih Nišlija.

PSG – Vlada otima aerodrom

Povodom odluke odgovornih u gradskoj vlasti Niša da niški aerodrom, vlasništvo svih građana Niša, bez nadoknade i bilo kakve koristi za Nišlije, pokloni državi, slobodni građani Niša izražavaju rezignirano neslaganje i bunt protiv samovolje takozvanih predstavnika građana Niša u Gradskom veću.

foto: twitter – PSG Niš

Odluke poput ustupanja gradskih resursa Republici moraju da se donose u korist građana Niša i u dogovoru sa njima, a ne kaubojski i na prepad, bez bilo kakve povratne informacije o namerama i planovima Republike u vezi sa budućnošću aerodroma i učešćem Nišlija u poslovanju ovog objekta toliko važnog za razvoj grada i regiona.

Preporuka Vlade Srbije koju su lokalni stranački kadrovi primili kao naređenje, nastavak je sprovođenja sistemskog uništavanja kapaciteta preostalih aerodroma u zemlji, a danas potpuno jasno, sve u skladu sa nedavno potpisanim pljačkaškim ugovorom o davanju u koncesiju aerodroma „Nikola Tesla“ francuskoj kompaniji „Vinci Airports“. Počelo je tako što nam je čovek koji je uzurpirao funkciju predsednika države najavio da će niški i druga dva lokalna aerodroma biti ograničena na milion putnika u narednih 12 godina, suprotno mišljenju stručnjaka koji su ovakvu odredbu okarakterisali kao vezivanje ruke Srbiji i uništavanja svih potencijala za razvoj aerodroma Niš, Morava i Ponikve. Da je pljačkaški proces koji bi trebalo da kulminira poklanjanjem aerodroma Beogradu nedavno ubrzan moglo se zaključiti i na osnovu dopisa direktora Aerodroma Vladice Đurđanovića koji je nakon održanog sastanka sa ministarkom Zoranom Mihajlović, članove Nadzornog odbora aerodroma upozorio da, ukoliko postupi po nekim datim preporukama iz Beograda, može da ugrozi poslovanje preduzeća i ugovorene obaveze sa kompanijama.

Vlada Republike Srbije je očigledno, nakon ovakvog poteza direktora, rešila da isključi sve posrednike iz ovog procesa i otme imovinu, osnivačka prava, sertifikate i ugovore aerodroma i time raspolaže kao privatnom svojinom.

Predstavnici gradske vlasti su juče javnost obavestili da je niški aerodrom „strateški bitan za državu“ i da nema razloga za brigu. Elektronska kompanija, Železnička radionica, Mašinska industrija, Fabrika pumpi su takođe nekada bili „strateški bitni za državu“. Ruinirane i zapuštene hale ovih preduzeća, kao i desetine hiljade nezaposlenih Nišlija najbolji su svedoci kako su stvari koje su bile „strateški bitne za državu“ uvek prolazile u ovom gradu.

Zbog svega navedenog, Pokret slobodnih građana zahteva od odbornika u skupštini grada da zaustave ovo otimanje i na prvoj narednoj sednici, na kojoj bi trebalo odlučivati o poklanjanju aerodroma Beogradu, predlogom izmene dnevnog reda iniciraju postupak za razrešenje gradonačelnika Darka Bulatovića, kao i svih većnika koji su odlučili da svoj stranački interes stave ispred interesa svojih sugrađana.

Zbog opisane iznenadne uzurpacije niškog aerodroma, slobodni građani Niša podržavaju i današnji protest „Ne damo niški aerodrom!“ najavljen za 17h na Trgu Kralja Milana, uz poziv građanima Niša da se pridruže buntu i zaštite svoje objekte i resurse od bezobraznog otimanja i otuđenja.

Udruženje pokreta slobodnih stanara – Pozvaćemo narod na ulice!

Niška vlast je donela odluku da konačno uguši i poslednji dašak života u našem gradu.

Vlast gazi po svim viševekovnim tekovinama pregnuća Nišlija svih generacija.

Došao je red i na poslednje preduzeće koje posluje relativno uspešno. Niški aerodrom je poklonjen centralnim vlastima. Znamo dobro i zašto je to učinjeno – zarad interesa stranog kapitala.
Hoćemo li i sada da pokorno ćutimo? Kada se otimaju poslednja preostala dobra svih Nišlija.

Poštovane sugrađanke i poštovani sugrađani, UPSS će vas pozvati na protest u vreme održavanja sednice gradske skupštine na kojoj vlast želi da legalizuje kriminalno otimanje našeg aerodroma, da izvrši još jedan akt izdaje interesa Nišlija.

Ukoliko sednica ne bude unapred najavljena i održana po „hitnom“ postupku, pozvaćemo Nišlije na ulice.

Podsećamo na sramnu predistoriju. Političari su smišljeno, zarad pljačke društvene svojine, uništili nišku privredu: Eletronsku industriju, Mašinsku industriju, Fabriku pumpi, Železničku radionicu, Fabriku gume… Ugasili niške medije: Radio Niš, Narodne novine (sada partijski bilten), Nišku televiziju (sada razglasna stanica vlasti)… Oteli privredne institucije i privredne subjekte centralizacijom: Regionalna privredna komora, Elektrodistribucija, poslovodstvo Fabrike duvana…

UmestoUmesto naših fabrika, koje smo mi gradili, kojima smo mi upravljali, u kojima smo mi radili i od čega smo pošteno i dobro živeli sada nam kompradorska vlast dovlači korupcijom (uz plaćanje miliona i miliona evra za „radna mesta“) eksploatatorske nazovi kompanije iz najmračnijih kutaka u svetu u kojima caruje nemilosrdna, smrtonosna, ekspoatacija. U tim nacikompanijama moraju da argatuju naši sugrađani i naše sugrađanke, da budu do krvi ekspoatisani, moraju da ćute, da trpe poniženje, da budu „plaćeni“ taman toliko da oni i njihove porodice ne uvenu od gladi…

gradjanin.rs

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *