Grejanje u Nišu skuplje za 40 odsto

Nadzorni odbor Gradske toplane Niš doneo je odluku da poveća cenu daljinskog grejanja u Nišu za skoro 40 odsto, objavilo je Udruženje predsednika skupštine stanara (UPSS), najavljujući proteste zbog toga. Udruženje je, inače, na svom fejsbuk profilu objavilo „odluku Nadzornog odbora“, donetu pre šest dana, koja do sada nije zvanično objavljena.

Protest hiljada Nišlija: Ukoliko ne snizite cenu grejanja, idemo na veliki miting!

U toj odluci navodi se da će fiksni deo računa biti uvećan sa 28,29 na 36,6 dinara po metru kvadratnom, odnosno 29,37 odsto, a varijabilni deo sa 3,91 na 5,67 dinara po kvadratu, odnosno 45 odsto. Navodi se da će odluka biti objavljena u Službenom listu grada Niša „po dobijanju saglasnosti Gradskog veća“. Prethodno je v.d. direktora Toplane Zoran Stojanović najavio da će predložiti Gradskom veću da daljinsko grejanje poskupi 20 odsto.

Ovakve najave predstavnika Toplane usledile su nakon što su stručnjaci UPSS saopštili da bi sadašnja cena grejanja u Nišu još mogla da „padne“, tako što bi se iznos fiksnog dela računa umanjio sa sadašnjih 28,29 dinara na 11 dinara, kroz izbacivanje nepotrebnih troškova. Oni su u nepotrebne troškove „smeštene“ u fiksni deo računa ubrojali pre svega troškove javnog preduzeća Objedinjena naplata, koja na ime naplate računa za grejanje godišnje inkasira 70 miliona dinara, mada bi to mogli da rade „prekobrojni“ radnici Toplane. „Nepotrebni“ troškovi su i izdaci za jubilarne nagrade, „članarine“ radnika u udruženjima, reprezentaciju, informisanje i oglašavanje, „sportske igre“, kamate na kredite i „vanredne rashode“.

Ovo je očigledno njihova reakcija na našu najavu da ćemo tražiti smanjenje sadašnje cene grejanja koja je „naduvana“ zbog nepotrebnih troškova. To nećemo i ne smemo dopustiti. Osiromašeni građani Niša ne mogu da plate ni sadašnju cenu, a kamoli onu koja će biti bezmalo duplo veća. Prema našim informacijama, svakoga dana Toplani se javi po 60-ak korisnika sa zahtevom za isključenje iz sistema daljinskog grejanja, tako da je do sada verovatno isključeno na hiljade građana – kaže za Danas Đokica Jovanović, član UO Udruženja i Gradske vlade u senci, koju je ono formiralo.

Jovanović podseća da je NO Toplane odnedavno prestao da zove na svoje sastanke predstavnika UPSS-a, koji im je prisustvovao po principu prazne stolice, a što je UPSS isposlovao kod prethodne vlasti. On veruje da NO to čini jer je upravo taj predstavnik UPSS otkrio niz nepravilnosti u poslovanju Toplane. Pretpostavlja da bi povećana cena daljinskog grejanja za oko 40 odsto upravo trebalo da pokrije jednu od najvećih nepravilnosti – havariju Toplane Jug. U programu poslovanja Toplane za 2015. godinu navedeno je da su „gubici, rashodi i manjkovi planirani na 500.000 dinara“, ali da se „procenjuje da će oni iznositi oko 100 miliona dinara“, što je iznos koji se verovatno odnosi na tu havariju, kaže on.

Ko to duguje toplani milijarde?

U Programu poslovanja Toplane za prošlu godinu navodi se da nenaplaćena potraživanja na dan 31. decembar iznose 1,35 milijardi, a neizmirene obaveze 942,5 miliona dinara. Pošto se ta dugovanja ne odnose na individualne korisnike, odnosno građane, koji prilično redovno izmiruju račune, u UPSS pretpostavljaju da je to uglavnom dug Grada i njegovih institucija, preduzeća i ustanova, a u nešto manjem iznosu privrede, koje u Nišu „skoro i da nema“.

Danas/Z.Miladinović

6 Comments

 1. Samo da svi prestanu sa plaćanjem bar 3 meseca. Čuvati pare ali ne plaćati. Nek crknu monopolisti. Obični iznudjivači, zelenaši, špekulanti. Na prevaru nas zakačio u kolo i sad dere. Necu be da me toplana greje. Ocu sam da se grejem. Slobodno trziste. Nek nose cevi iz mog stana. Čime sam ja obavezan fa moram od njih da kupujem. Polako, polako, kukaće svi oni koji tamo rade. Nekad će ih privatnik rešiti.

  1. Ja sam privatnik i posteno radim svoj posao i prema radnicima i drzavi i klijentima!Oni koji to nisu,ne nazivaj privatnicima,to su lihvari!Sta su ti privatnici ucinili,da njima plasis nekog,nekakve karakondzule?Zelis nekome da crkne i da kuka,ne brini ,vratice ti se.Da li si toliko zatucan,da mislis da ce privatnik dzabe da te greje?Vrati se u selo,pa skuplaj granke i lozi,sta ces ovde,ne valja ti cena,ne valja ti toplana,privatnici!

 2. Stvarno ste ga preterali, pa odakle više narod da vam plaća putovanaj i sekretarice i ostale ujdurme. Stvarno ga preteraste, u Beogradu manji namet za to grejanje. Koliko ja vidim, Banđur se najviše ugradio pošto je on kao pričao da će da smanji cenu samo dok se narod smiri, a čim se smirio on udario na povećanje od 40%, stvarno sramota… Ako se narod stvarno pobuni, svi vi ima da pobegnete tamo odakle ste došli i to će biti još i dobro po vas… Sram i bruka za Niš zbog vas idijota…

  1. Kakav darko , kakav bandjur , kakvi bakrači … Nemaju oni pojma šta treba da urade , već treba da rade ono što im je naredjeno! Da li je poskupelo grejanje u bilo kom gradu osim u Nišu ?
   U Nišu je bio najveći broj ponovljenih izbora , da ne kažem pokradenih i zato treba kazniti Niš …moja predpostavka , što znači da nije obavezno tačna.
   A možda je cena grejanja „skočila“ , jer je Niš – „pun k’o brod“ … sirotinje , koju av,av gleda i vidi i razume i…

 3. Što se ‘vatate za „najskuplju pesmu“ ?
  Tresite klinci , zimus, i ima se zgrejete a cenu „nema da dizaju“ jer im darko „zabranio“…zbog VAS !
  „As si imam drven krs , koj ga nema…ima da celiva popa…u ruku“!
  Ako se , prof dr Bandjurović , zauzme … ima cena grejanja da „padne“ na 60% , naviše od sadašnje cene!
  Sreća , te je lj. slavković otišao u zavičaj … da otvori „Bemus“ , na Goliju !ostalo znate !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *