Iskušenja, predrasude, uspesi – 100 godina ženskog fudbala u Nišu

Predrasude, podsmeh pa čak i zabrane nisu sprečile da se tog 2. aprila 1924. grupa devojaka u Nišu odvaži i odluči da zaigra fudbal. Svi koji su ih u tome sputavali nisu ni slutili da će taj trenutak biti značajan događaj u istoriji ženskog fudbala na ovim prostorima. Prva utakmica u Nišu odigrana je sa muškarcima.

Tadašnji hroničar Niškog glasnika napisao je: Ovo proleće donelo nam je jednu novinu. To je ženski fut-bal. Ovo je za Niš dosta neobično, ali kao i sve drugo što je bilo neobično, pa postalo obično, tako će i ovo – svako čudo za tri dana.

Iz ŽFK Mašinac, na stogodišnjicu ovog istorijskog trenutka kažu da je čudo, međutim, trajalo duže, i da je istorija ženskog fudbala počela da se ispisuje u Nišu, i da je mnogo toga kada je ovaj sport u pitanju vezano za Niš.

„Ovo je dovoljan razlog, da na stogodišnjicu ovog istorijskog trenutka, svi iskažemo divljenje za takvu hrabrost i ljubav prema fudbalskoj igri, uprkos svim predrasudama i nažalost, zabranama čak“ – kažu iz kluba.

Fudbalerka ŽFK Mašinac, Sanja Krstić ističe da se uvek prvo pomisli na muški fudbal kad se on pomene, ali da su one tu da svakim danom dokazuju da fudbal nije samo muški sport, već da i mnoge devojke igraju taj sport.

„Fudbal treniram već 16 godina, krenula sam od svoje pete godine i nažalost, nisam imala mnoge ženske uzore, ali mislim da se to trenutno menja i da devojčice koje sad počinju imaju mnogo više fudbalerki na koje mogu da se ugledaju. Ovo je jedan veliki jubilej, važan za niški sport, ženski fudbal. Nama je čast da svaki dan predstavljamo ovaj klub i grad“ – kaže Krstić.

Mašinac koji je osnovan 1970. godine, je 24 puta bio prvak države, 15 puta osvajač Kupa, a 1989. su u francuskom Mentonu bili nezvanični prvaci Evrope. Iz tih razloga  je i dobio mogućnost da krajem 80-ih godina krene sa izgradnjom stadiona i jedini je klub u Srbiji koji ima svoj stadion.

Iz kluba pozivaju sve da 2. aprila od 15 sati budu na stadionu na Delijskom visu, gde će dve ekipe devojaka sa Palilule, ponovo, u čast velikog jubileja, odigrati prijateljski susret i ovekovečiti sadašnji trenutak.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *