Niški studenti razbili mit „bolje vozim kad’ popijem“ – napravili pijane naočare! (VIDEO)

Studenti Visoke tehničke škole razbili su mit tvrdnje mnogih vozača koji umeju da kažu „bolje vozim kada popije“. Kako su to uradili? Napravili su takozvane „pijane naočare“ ili zvanično – Drunk Busters naočare. Znatiželja kod srednjoškolaca i studenata je juče bila velika tako da su mnogi stavili ove naočare i shvatili koje vidno polje imaju pijanci za volanom (pogledaj video).

Ovaj izum je tokom Dana otvorenih vrata juče bio jedan od zanimljivijih stvari koje su oni izložili na štandovima. O čemu se zapravo radi? Kada trezan čovek stavi ove naočare na oči postaje mu jasno koliko je moguće da mu slika postane iskrivljena kada je pijan jer to, inače, u alkoholisanom stanju ne shvata!

Štand Drumskog saobraćaja gde su naočare mogle da se vide i probaju

Profesor Slavimir Stošović, koordinator apps tima kaže da ove naočare simuliraju četiri nivoa alkoholisanosti.

Nije u pitanju samo alkohol već i uticaj narkotika i umora na ljudski organizam. Ovi opasni faktori negativno se odražavaju na psihomotorne sposobnosti čoveka kroz usporene reakcije, duplu sliku, izobličenje vidnog polja i slično. Naočare podrazumevaju promenu percepcije rastojanja i dubine, suženje perifernog vida, slabije rasuđivanje i nedostatak koordinacije mišića. Sve to oseća čovek koji pijan sedne za volan, a ovako scvako trezan može da vidi koliko je opasno sesti u auto u tom stanju – objašnjava Stošović.

Pojedini viozači često mznaju da kažu „ma nije mi ništa“ od dva ili tri popijena piva ili žestoka pića. Kroz ove naočare može trezan da vidi „da li mu nije ništa“.

Niška policija, inače, često zaustavlja alkoholisane vozače, a dosadašnji rekord je bio preko četiri promila alkohola u krvi.

M.S.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *