Otvoreno pismo: Galerija Srbija dokaz neplanskog rešavanja problema u Nišu

Vraćanje prostora galerije Srbija starim vlasnicima uzburkalo je duhove u gradu Nišu. neki se slažu da se taj prostor vrati, neko se ne slaže, ali u svakom slučaju ostaje pitanje gde preseliti 1.500 umetničkih dela za koje se još ne zna gde će biti smešteni?

Mr. sci Jovan Jovanović, dipl. ing, predsednik Centra za zaštitu potrošača „Forum“ napisao je otvoreno pismo Gradskom veću Niša gde predlaže da se dela smeste u jedan od najlepših objekata u Nišu, sadašnju kasarnu „Filip Kljajić“. Za večeras u 19 sati zakazana je tribina u Galeriji Srbija o razmatranju ovog problema.


piše: mr.sci Jovan Jovanović

Slučaj Galerije “Srbija” je još jedan dokaz neplanskog i neblagovremenog rešavanja problema od starne Gradskog veća grada Niša.

Iako je još pre četiri godine doneto rešenje o povraćaju imovine vlasniku, grad nije ništa uradio na pripremi za obezbeđenje adekvatnog prostora za preseljenje Galerije savremene likovne umetnosti.

Napominjemo, da Galerija savremene likovne umetnosti nije jedina gradska ustanova koja je smeštena u objekat za koji postoji zahtev za povraćaj imovine, a da se u rešavanju problema smeštaja tih ustanova nije ništa uradilo.
Podsećamo da je Centar za zaštitu potrošača FORUM do sada slao gradonačelnicima (Simonoviću, Perišiću i Bulatoviću) inicijativu za rešavanje problema smeštaja ustanova kulture, na koje niko nije ni odgovorio.

Galerija Srbija

Predlog je bio da se objekat kasarne “Filip Kljajić” iskoristi za smeštaj Narodnog muzeja, Galerije saveremene likovne umetnosti i Zavoda za zaštitu spomenika.

Poslednju Građansku inicijativu, Centar za zaštitu potrošača FORUM je uputio Gradskom veću grada Niša 20.03.2017.godine sa predlogom da se objekat kasarne “Filip Kljajić” stavi u funkciju ekonomskog razvoja grada Niša i Nišavskog okruga, ali stara praksa se ponavlja, ni posle 60 dana, odgovra nema.

Zbog čega, ponavljamo Građansku inicijativu za ekonomski razvoj grada Niša u okviru koje može i treba da se reši i problem smeštaja Galerije savremene likovne umetnosti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *