Galerija Srbija se vraća vlasnicima – bez prostora ostaje 1.500 umetničkih dela

Galerija savremene likovne umetnosti Niš dobila je upozorenje od Uprave za imovinu Grada Niša da do 1. juna ove godine mora da napusti galerijski prostor „Srbija“, kako bi Grad mogao da ga vrati zakonskim naslednicima.

Milica Todorović objašnjava na konferenciji za novinare

Rešenjem Agencije za restituciju je usvojen zahtev vraćanja imovine i utvrđeno je pravo svojine zakonskim naslednicima Snežani Radojković Degand i Jovanu Mundriću. Na ovaj način okončan je postupak koji se vodi od kraja 2013. godine i zgrada se vraća u svojinu zakonskim naslednicima, a Niš ostaje bez najznačajnijeg izložbenog prostora.

Dvoje naslednika od kojih Radojkovićeva živi u Crnoj Gori, a Mundrić u Beogradu su preci Dimitrija Girića koji je krajem 19. i početkom 20. veka živeo u Nišu i izgradio ovo velelepno zdanje.

Posle dolaska komunista u Niš, objekat je jedno vreme propadao, a onda je na tom mestu bila pre pa i tokom osamdesetih godina prošlog veka, samousluga „Srbija“.

S dolaskom devedesetih, objekat je kao gradska – nacionalizovana imovina pretvorena u Galeriju „Srbija“.

Grad nije ponudio ni jedno adekvatno mesto kao kompenzaciju za ovaj objekat, tako da Niš definitivno ostaje bez najvećeg izložbenog prostora, koji je bio njegov simbol.

U ovom galerijskom prostoru je do sada priređeno više od 250 izložbi. Mnogi akademci, mnogi naši istaknuti umetnici, kao i umetnici iz stranih zemalja izlagali su ovde. Grad Niš jednostavno od 1.juna viće neće imati uslova za realizaciju takvih izložbi. Dodatni problem je činjenica da su u okviru ovog zdanja i depoi gaalerijskog fonda koji trenutno ima 1500 dela i da u ovom trenutku nemamo nikakvo rešenje za to gde ćemo da iselimo tako značajnu i brojnu zbirku“, kaže umetnički direktor Milica Todorović.

Galerija Srbija

Zaposleni u ovoj Ustanovi kažu da su zatečeni ovakvim stavom Grada i nadaju se da će se naći neko rešenje za čuvanje ovih vrednih umetničkih dela.

Zaista je alarmantno stanje za fond koji imamo i za dalje funkcionisanje ove Ustanove. Grad za sada nema rešenje. Da bi se u nekom objektu čuvala umetnička dela, taj objekat mora da zadovoljava određene uslove. Treba da bude bez vlage, da ima određenu temperaturu, u zimskim uslovima da se greje… Ne možemo slike čuvati u nekim suturenskim uslovima, kakav je prostor do sada nuđen“, govori Milica Todorović.

D. Vasić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *