Tražimo bar izvinjenje za bačenih 20 godina!

[dropcap color=“#DD3333″ type=“square“]g[/dropcap]rađanin: Marko Smiljković

front Mučan period ovih proteklih 20 godina u Nišu. Nikada Srbin pa i Nišlija toliko dugo nije bio u glibu. Kidali smo se s Turcima, Nemcima i drugima, ali nekako posle ratova dolazila je neka nada. Političari su fesove menjali za cilindre, opanke za cipele na pertle, ali nisu zaboravljali odakle su došli i koliko su u torbi poneli slanine i sira.

Poslednjih 20 godina nas vode političari koji žele da zaborave gunj i prtene džempere koje su imali kad su sišli u Niš prvi put na železničkoj ili autobuskoj stanici. Iz tih džempera uleteli su u odela i tu dobijamo novu vrstu političara, takozvanog GMO(genetski modifikovanog) politikanta.

Nit’ je pošteni seljak, nit’ je za grad. Uvek je gladan svega, laktaši se gde god stigne i nema skrupule ni pred kime, samo da se ne vrati u gunj. Gunj je topao i sit je od slanine i sira, ali mora da se zaradi! U niškoj politici je lakše. I neprijatelji su mu svi koji žele da ga skinu s fotelje jer će onda morati da radi da bi zaradio. Ali problem ne leži u tome. Problem je što on ne zna ništa da radi.

buvljak nis 2Sa najmanje 35.000 nezaposlenih koliko broji biro rada, Niš i okolina su postali privredno groblje Srbije. Grobari su poznati. Od jednog lepog grada od koga samo nesposobnjaković ne može da napravi bogatu sredinu, političari su ga skroz upropastili, pokrali, ukaljali, opoganili. Nišlije su dosta trpele. Običan građanin kome kažu da je prosečna plata četredeset, a on prima jedva dvadeset hiljada, ljut je i za sada ćuti.

Do sada su svi bili na vlasti i rezultat nam je poznat. Velika većina Nišlija je došla na rub propasti, unakazili su moralni identitet Nišlije. Stavili su čoveka u neprirodno karakterno okruženje, a to je da mu ništa trud u životu ne vredi, ako nije učlanjan, ako nije potkazivač, žeton, klasična poltrončina ili sličan nesoj. Sin vara majku, oca, brat sestru…

IMG_4913Oko Nišlije se poslednjih godina stvorila takva atmosfera u kojoj ona/on ne misli više na svoj razvoj već ćuti. Radi golog opstanka. Zaposleni ćute da bi obezbedili parče hleba na porodičnom stolu, a nezaposleni se takođe ne čuju jer posao drugačije neće moći da dobiju.

Za dvadeset godina demokratije, obogatili su se smutljivci(čast onim malobrojnim poštenima), kojima nije dosta novca nego i dalje imaju ambiciju da prelaze iz stranke u stranku, osnivaju nove partije, bave se politikanstvom.

Na niškoj političkoj sceni bitiše oko 200 ljudi koji godinama primaju platu da bi svojim guzatim suprugama obezbedili skupo letovanje ili svojim ćerkicama i sinovima, bogat život. Zaista se pitamo ponekada gde su pametni Bulevarci, Jagodinmalci, Ledenostenci, Beogradmalci, Trošarinci, Pantelejci, Komrenci, Palilulci, … Gde su? Nisu valjda ovih 200 duša najpametniji u gradu?!

Istina, među njima sigurno ima i poštenih. Malo ih je. Čak, možemo da ih nabrojimo na prstima dve ruke, ali među parlamentarnim strankama koji vode 250.000 Nišlija, raširio se društveni parazitizam. To se u biologiji stručno naziva spermatogeneza. U tom terminu nema mesta podrugljivanju! Naučno objašnjenje termina „parazit“ (u kome se može videti atmosfera u Nišu) glasi:

IMG_6625Parazit (grčki:para = pored i sitos = hrana) je organizam koji se hrani na račun drugog organizma (nazvanog domaćin) u toku dužeg vremenskog perioda. Kao posledica specifičnog načina života kod parazita se javlja niz adaptacija(čitaj:prelazak iz stranke u stranku) koje se ogledaju u tome da neki organi zakržljaju ili nestanu, dok se na njihov račun razvijaju drugi. Povećana funkcija organa važnih za parazitski način života odnosno veliki rast broja parazita, naziva se intenzivna spermatogeneza.

Niš je trenutno u toj fazi. Sve je zaprljano. U koji god prozor državne odnosno javne firme u Nišu, čovek pogleda, sve je u dugovima i sve je davno u stečaju. Samo javnost o tome još nije obaveštena. Svuda vlada zavist, malograđanština i lažna ljubaznost među kolegama. Iskrivljen moral, nedostatak kreativnosti, kukavički odnosi prema šefovima i njihovim pulenima, lažna borba direktora protiv korupcije, nagrade po političkoj liniji, farse…

Pa šta i da očekujemo kada nam stranke dvadeset godina zapošljavaju svoje šurnjajčiće, deveričiće, sestričiće, kumčiće koji ne da ne znaju posao nego im je zaposlenje bio cilj u životu. Sada spermatogeneziraju! Čudo je koliko termini iz biologije mogu da objasne odnose u Nišu. Mogao bih tu i Darvin da spomene, al’ da se ne vređamo.

Zbog toga što su mi grad pretvorili u folkošljamoteku, zbog toga što stadion “Čair” košta više nego Old traford u Engleskoj, zbog toga što je hala Čair sklepana pred izbore, zbog toga što nas je zaobišo Južni gasovodni tok i 5.000 zaposlenih, zbog gradnje arhitektonskih biznis nakaza, zbog toga što su nam prodavali lažne vakcine protiv tetanusa i još mnogo, mnogo propalih neostvarenih obećanja i dubioznih projekata, Nišlije očekuju bar izvinjenje!

IMG_7633Izvinjenje svih stranaka koje su do sad vladale Nišom, što su nam grad dovele do propasti, iako je sve moglo bolje, samo da nisu gledali svoje uskostranačke i lične interese. Ukoliko se zdravomisleće Nišlije, uskoro ne okupe i mirno daju jasnu poruku da više neće trpeti pilićarenje stranačkih prvaka kao što je bila nedavna rođačka podela humanitarnih paketa, deci ćemo pričati „da tada nismo mnogo učinili za njih jer su na vlasti bile čike sa većim rasponom ruku i laktovima“.

Šta ću da odgovorim na naredno pitanje „a, jel ste imali motke“, to bog zna.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *