Protest roditelja dece niških vrtića ispred Gradske kuće

Grupa roditelja iz nekoliko niških vrtića zakazala je protest za 5. septembar, u ponedeljak s početkom u 16 sati ispred Gradske kuće u Nišu. Tu će se iskazati nezadovoljstvo zbog poslednjeg poteza Dečije ustanove „Pčelica“. Oni koji žele više da saznaju o ovome, otvorena je javna facebook grupa Angry roditelji tako da se tu mogu obavestiti o svemu, ali i da pitaju šta ih interesuje.

Gradska-kuća-roditelji
foto: Gradjanin.rs – slobodna ilustracija

Ovo javno preduzeće je nedavno premestilo s jednog na drugo radno mesto 60 vaspitačica. Roditelji dece se nisu složoli s tim potezom smatrajući da je nepotrebno da se sada ponovo deca adaptiraju na nove vaspitačice i one na decu.

Oni su tražili prijem kod gradonačelnika Niša. Grupu je primio pomoćnik gradonačelnika, Miloš Banđur rekavši da će se sve srediti, ali je direktor „Pčelice“,“ Zoran Jonić naveo „da je to konačna odluka“. Iz uprave „Pčelice“ su kazali da su roditelji još s potpisivanjem ugovora pri upisu dece potpisali da se slažu s ovakvim „rokadama“ radnika.

Ne sme zakon da bude iznad pravde. Mi apsolutno nemamo ništa protiv novih vaspitačica, šta više razumemo ih jer premeštaj je jedna vrsta stresa i one za to nisu krive. Naš zahtev ispred Gradske kuće je da se sve vrati na stari sistem funkcionisanja i da se preispita realno stanje stvari u „Pčelici“. To znači da se preispitaju uslovi boravka dece – kaže jedna majka.

Ostali roditelji dodaju da su „stare“ vaspitačice naviknute na decu i deca na njih tako da nema potrebe vući ovakve poteze koji nikome ne idu u korist. Uzgred dodaju da vaspitačicama koje traže premeštaj to uprava lako može da reguliše.

S ovim premeštanjem ima mnogo pitanja. Kako će sada nezadovoljne vaspitačice prići deci, stare vaspitačice su znale kada je terapija nekoj deci koja boluju tako da sada to ponovo bi trebalo uhodati… Ima niz pitanja koje bi trebalo rešiti – kažu roditelji. Oni dodaju da nisu isnspirisani nikakvim političkim, stranačkim ili bilo kojim ambicijama, već samo „ne žele da deca budu kolateralna šteta zbog međusobnih razmirica u dečijoj ustanovi“.

M.S.

2 Comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *