Stanovnici 33 socijalna stana se useljavaju uz baterije jer nemaju struju

Očekujući da vidimo pelene kako se suše, veš na terasama, osmehe na licima stanara 33 stana koji su uz ceremoniju dodele ključeva, dobili prekjuče nove domove, zatekli smo smrknuta lica. Zgrada u Ulici Majakovskog ima struju, ali takozvani socijalni stanovi – nemaju. Ko se useljava noću jer radi preko dana, to čini uz pomoć baterije. Vladan Stojanović, direktor Gradske stambene agencije ističe da u stanovima ima grejanja, ali što se tiče struje, vode, objedinjene naplate i drugih režijskih troškova, moraju da se sami prijave – kao i svi ostali građani.

Zgrada gde su uručeni klučevi za 33 stana

Potpresednica Vlade, Zorana Mihajlović je pre dva dana uručila ključeve Nišlijama koje su na konkursu dobile mogućnost da plaćaju povlašćenu kiriju od 1,20 evra po kvadratnom metru, ali i stanovnici Mramora čije je domove porušilo klizište.

Zatekli smo danas malo ljute stanovnike novih stanova, ali koji kažu „biće bolje“.

U raznim medijima smo ova dva dana čuli kako smo rešili stambeno pitanje. To je tačno, ali privremeno. Mi smo kao vlasnici stambenog prava potpisali bančinu menicu, ako ne platimo kiriju, plaćaju žiranti. Tako da mora da se plaća, ali bolje ovde sada da plaćamo 70 evra kiriju nego 100 kod nekog bezobraznog gazde što je bio slučaj. Što se tiče kvaliteta stanova, zaista su dobro urađeni – kaže nam jedna od stanarki.

Useljenje bez lifta

Drugi pak pojašnjava situaciju i kaže da Grad i Gradska stambena agencija moraju da potpišu ugovor sa Elektrodistribucijom.

Kada oni potpišu ugovor, potom bi trebalo da rasplombiraju brojila. Onda smo mi kao vlasnici sdtambenog prava dužni da podnesemo zahtev za priključenje stana. tek onda mogu oni da nas priključe i da u stanovima imamo električnu energiju – kaže on.

Vladan Stojanović, direktor Gradske stambene agencije to potvrđuje i kaže da od ponedeljka svi stanari mogu da podnesu zahteve Elektrodistribuciji i u roku od dva ili tri dana će dobiti struju.

Dva stana imaju struju jer su vlasnici bili ažurni i na vreme podneli zahtev EDB-u, a ostali će to moći da učine danas do kraja radnog vremena ili od ponedeljka. Takva je zakonska procedura i ona ne sme da se krši. Ovo je dobro rešenje za sve nove stanovnike zgrade, ali ne može ni GSA da izdvoji oko 60.000 dinara za priključenje svih stanova na struju jer bi to bilo protiv zakona. Jedna taksa za priključenje brojila košta 800 dinara. Zgrada je pod naponom, inače, od marta meseca i tu nema problema. Sve instalacije su korektno urađene, ali vlasnici stanova moraju da izvrše tu obavezu. Stanari imaju grejanje i sada će morati da oforme i Skupštinu stanara jer GSA može da im plaća vodu još nedelju dana, ali nadalje će to morati da rade sami, kao i svi ostali stanari zgrada u Nišu- objasnio nam je Stojanović.

M.S.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *