Advokat Aleksić: Suđenja zbog ratnih dnevnica se nastavljaju!

*Vrhovni sud je doneo rešenje kojim je sudijama naložio da o eventualnom postojanju diskriminacije učesnika poslednjeg rata moraju odlučuju, pošto utvrde činjenično stanje, a za borce koji su tužili, to znači da će se sa postupcima nastaviti u područnim višim sudovima i da više nema razloga za njihovo odlaganje.

NIS-Advokat-Srdjan-Aleksic-sa-veteranima-u-Strazburu
Advokat Aleksić sa timom i veteranima u Strazburu

*Brojni sudski postupci boraca rata 1999. godine koji su Republiku Srbiju tužili zbog diskriminacije prilikom isplate radnih dnevnica su „zamrznuti“, jer se čekalo na mišljenje Vrhovnog kasacionog suda, koje su tražili viši sudovi u Subotici i Kraljevu.

Brojni sudski postupci boraca rata 1999. godine koji su Republiku Srbiju tužili zbog diskriminacije prilikom isplate radnih dnevnica su „zamrznuti“, jer se čekalo na mišljenje Vrhovnog kasacionog suda, koje su tražili viši sudovi u Subotici i Kraljevu. Vrhovni sud je doneo rešenje kojim je sudijama naložio da o eventualnom postojanju diskriminacije odlučuju tek pošto utvrde činjenično stanje i da bez toga načelnog stava nema. Za borce koji su tužili, to znači da će se sa postupcima nastaviti u područnim višim sudovima i da više nema razloga za odlaganje. Borci, da podsetimo državu tuže zbog toga što smatraju da ih je diskriminisala januara 2008. godine, kada su njihovim saborcima iz Kuršumlije, Blaca, Žitorađe, Prokuplja, Bojnika, Lebana i Doljevca isplaćene ratne dnevnice maskirane u socijalnu pomoć, od ukupno dve milijarde dinara. Veterani iz pomenutih sedam opština su 2008. godine dobili u proseku po 200.000 dinara, kao „socijalnu pomoć nerazvijenom području“, ali su doznake naslovljene kao ratne dnevnice, a kriterijum je, pored prebivališta pobrojanim opštinama, bilo i učešće u ratu. Socijalno stanje se tom prilikom nije dokazivalo. Simulaciju je tada razotkrio advokat rezervista Srđan Aleksić. Pošto domaće pravosuđe nije usvojilo zahteve nekoliko hiljada boraca da im se isplati razlika između primljenog i onoga što su dobili Topličani, obratili su se Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu. Prvostepeni sud u Strazburu je usvojio zahtev boraca, ali je posle žalbe Srbije Veliko veće vratilo slučaj domaćim sudovima, zbog toga što je u međuvremenu naša zemlja donela propise protiv diskriminacije. Tada se pokreću sudski postupci o kojima je sada reč.

srdjan-aleksic_02
Pravni zastupnik boraca Srđan Aleksić

Advokat Aleksić je 21. Marta ove godine primio odluku Vrhovnog kasacionog suda koji ističe da rešenje pravnih pitanja zavisi od utvrđenog činjeničnog stanja (“test diskriminacije“).

-Na zabranu diskriminatornog ponašanja i akata upućuju i Ustav Republike Srbije i Evropska konvencija za zaštitu ljudskih prava. Kako navedena konvencija ima neposrednu primenu u našem zakonodavstvu, ona bi trebalo da se  primeniti na učesnike rata. Takođe, Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima Ujedinjenih nacija propisuje jednaka i neotuđiva prava svim ljudima, kao temelj slobode, pravde i mira-navodi Aleksić.-Povreda načela jednakih prava i obaveza je poseban oblik diskriminacije, koji se zasniva na ideji da svim ljudima pripadaju jednaka prava i obaveze, jer je zakon jednak za sve i svi su pred zakonom jednaki, bez obzira na lična svojstva. Tužbeni zahtev svakog pojedinačnog tužioca odnosi se na povredu prava ličnosti i iz činjeničnog opisa tužbe proizilazi osnovanost tužiočeve tvrdnje da je diskriminisan po osnovu svog mesta prebivališta kao ličnog svojstva. Razlikovanje rezervista po osnovu njihovog prebivališta jeste akt diskriminacije, koji je kao nesporan utvrđen pred Evropskim sudom, gde je konstatovano da je prebivalište lično svojstvo rezervista.

U odluci Velikog veća suda u Strazburu od 25. marta 2014, u predmetu Vučković i dr. protiv Srbije, između ostalog stoji da je počev od 7. aprila 2009. godine, žrtva diskriminacije mogla da traži pomoć prema Zakonu o zabrani diskriminacije. Parnični sudovi su stoga, po mišljenju advokata Aleksića, imali punu nadležnost da razmatraju zahteve boraca.

-Ukoliko viši sudovi odbiju da utvrde postojanje diskriminacije, ostaju nam žalbe apelacionim sudovima, revizija i u krajnjem upravni spor, a ukoliko domaće sudstvo ne presudi u korist boraca, ponovo idemo u Strazbur-kategoričan je Aleksić.-Ovog puta, svi tužioci su vlasnici socijalnih karata. Prvo, zbog toga što su oslobođeni plaćanja sudskih troškove, ali i zbog toga što su i toplički veterani dobili navodnu socijalnu pomoć.

Prema zvaničnim podacima koje je tokom postupka pred sudom u Strazburu izneo predstavnik Republike Srbije, tokom rata 1999. godine, pozivu zemlje se odazvalo 205.000 vojnih obveznika.

gradjanin.rs

1 Comment

  1. Xaxaxaxa, sad kad je pukao sa strankom, ponovo se setio ratnih veterana. Njegovi pripravnici u zadnjih 2 meseca zovu veterane i obavestavaju ih da ce ovaj biti kandidat za gradonacelnika i da je doslo vreme da mu se oduze !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *