Akva park u Niškoj Banji i dalje „mrtvo slovo“ na papiru

Iako je bivša gradska vlast sa crnogroskim investitorom Sahretom Hajdarpašićem, vlasnikom firme „Aquaterra solutions d.o.o“, još aprila prošle godine potpisala Memorandum o rezumevanju, koji predviđa izgradnju vodenog zabavnog parka na lokaciji „Lozni kalem“, kraj Niške banje, a koji bi trebalo da košta oko 9 miliona evra, najavljena investicija i dalje je, čini se, samo „mrtvo slovo“ na papiru.

foto: gradjanin.rs

Prema rečima nadležnih, lokalna samouprava uveliko sprema papirologiju za izgradnju komunalne infrastrukture i pristupnih saobraćajnica kao što je i dogovoreno, ali kako je Memorandum neobavezujući dokument, „nije isključeno da če Niš za isti posao, možda tražiti i drugog investitora, iako je, kako navode, reč o „sigurnom i ozbiljnom“ ulagaču.

Prema mojim saznanjima, investitor je novembra dolazio i tražio određenu dokumentaciju, i koliko znam, ima u planu da izgradi akva-park sličan onom u Budvi, koji je zaista impozantan, i mi se zaista ozbiljno pripremamo za sve to jer smo i aplicirali za projekat kako bi uložili u potrebnu infrastrukturu, pa ćemo čak tražiti partnera za izgradnju i hotelskih kompleksa, ali još nije poznato kada će početi radovi, mada je dogovoreno da to bude ove godine, ali šta će i kako biti videćemo, mi ćemo svakako uraditi naš posao, izjavio je Mihajlo Zdravković, gradski većnik resorno zadužen za privredu.

Prilikom potpisivanja Memoranduma prošle godine, predviđeno je da niški akva-park bude izgrađen na 5 i po hektara, i to na zemljištu koje će Niš potpuno besplatno ustupiti, da bi zauzvrat crnogorski investitor uposlio 60 ljudi koji bi trebalo da rade tokom cele godine, kao i 140 onih koji će raditi sezonski. Iako tada niko nije želeo da licitira sa datumima, posebno ne investitor Hajdarpašić, koji je tada dovršavao sličan projekat u Budvi, bivša garnitura vlasti nadala se da će radovi na izgradnji biti započeti još krajem 2016. godine.

Razgovori se i dalje vode, i ja verujem da će sve biti kako je i dogovoreno, iako niko ne može da prejudicira koliko će trajati izgradnj, ali je to svakako veliki projekat koji bi Nišu, a pre svega Niškoj banji trebalo da otvori nove mogućnosti za razvoj, a mi ćemo svakako učiniti sve što je do nas, dodao je većnik Zdravković.

Prema tadašnjim pregovorima i dogovorima, sem što bi bio u obavezi da uposli ljude iz našeg Grada i da pola decenije održi dogovoreni broj zaposlenih, obaveza investirora bila bi da privede zemljište nameni u roku od 3 godine, na šta je vlasnik „Aquaterra solutions“-a tada izjavio da je u lokaciji „Lozni kalem“ video posao koji će biti „magnet za turiste“.

Podsećanja radi, priča o izgradnji akva-parka na Loznom kalemu u niškoj javnosti prisutna je duže od decenije, od kada se na čelu gradske vlasti promenilo nekoliko garnitura, a poslednji ozbiljan investitro bio je italijan Mauricijo Zamparini, vlasnik fudbalskog kluba „Palermo“, ali je tada poništen ugovor jer je zemljište, prema mišljenju tadašnjih čelnika, navodno bilo prodato po nižoj ceni od tržišne. Dogovori su propali i pre 6 godina sa firmom „Italnis“, koja je nakon dugih i mučnih pregovora odustala, da bi na kraju, kako je predviđeno ugovorom, zemljište bilo vraćeno Gradu.

N.Marković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *