Antonić objašnjava: Otkud ideja Albancima da dođu do Niša?

Slobodan Antonić, srpski sociolog i politikolog pokušao je da objasni otkud ideja Albancima da nasele teritoriju do Niša? On je na debati „Dijalog među dijalozima“, održanoj u sali Univerziteta u Nišu rekao da oni (Albanci) zapravo šire poruku građanima Kosova kako bi oni trebali da se vrate na teritoriju juga Srbije!?

foto: M.S.

Ova tema je dosta prisutna u Srbiji. Nedavno je jedan od tamošnjih lidera i „obećao“ narodu da će doći jednom do Niša. Licitira se i sa brojem stanova koje su navodno Albanci kupili u Nišu. Antonić je na ovoj debati u organizaciji REX-a iz Beograda, pokušao da pojasni objasni kako se na sve to gleda „s one strane brda“.

Niko ne može da kaže da Albanci nisu dobili teritoriju posle rata i intervencije NATO snaga. Mislim da se u tome svi slažemo. Zato smatram da bi nekada trebalo da čujemo i od, tako da kažem, svojih „neprijatelja“ neke stavove. Učestvovao sam u debati koja se zvala „S one strane barikade“. Tamo sam naučio i nešto o predrasudama kosovskih Albanaca. Sada mislim da imamo posla sa mnogo komplikovanijom strukturom nego što smo mislili. Ja nisam znao da je u okolini Niša, odnosno da su u tim okruzima oko Niša, živeli Albanci za vreme Turaka. Oni su te 1878. godine i kasnije, posle napuštanja muslimansko – turskog stanovništva, zajedno napustili te krajeve južne Srbije. I kada se govori o velikoalbanskkim ambicijama da dođu do Niša, oni govore da bi oni zapravo trebali da se vrate na prostore južne Srbije i to time opravdavaju – ispričao je Antonić.

publika

On kaže da je sve to deo propagande koja se širi među kosovskim Albancima i dodaje da se u tim navodima koriste apsolutno nerealne brojke.

Učesnici debate: Slobodan Antonić, istoričar Bojan Jovanović, filozof Rastislav Dinić i istoričar Vladimir Veljković

U tim debatama koje su trajale dugo čak se navodi da je tada ove prostore napustilo čak 400.000 Albanaca. U tu cifru, apsolutno nisam poverovao jer je ceo beogradski pašaluk, odnosno ostatak Srbije brojao oko 700.000 ljudi tako da je to bilo nemoguće, ali oni barataju tim brojkama u kojima zaista preteruju. Jedan od primera tog preterivanja je da je do rata sa NATO od 25.000 do 40.000 Albanki silovano od strane srpskih snaga!? Oni se zaista služe time. Naravno svaki zločin je strašan, ali ja sam upitao odakle ta brojka, tražio sam neku vrstu uveravanja. Naravno, nisam dobio odgovor. I onda šta je zaključak? Kada vi naduvavate takve brojke, vi pravite jednu vrstu žrtve od svog etnosa. ne negiram da je bilo nekih zločina koje bi svakako trebalo istražiti, ali mora se priznati da je ovakvo naduvavanje brojkama, veliko opterećenje za iznalaženje bilo kojih kompromisa oko rešavanja pitanja Kosova i Metohije – naveo je Antonić.

M.Smiljković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *