Benzin poskupljuje za pet dinara – a onda i sve ostalo!

Benzin će poskupeti u Srbiji pa i u Nišu za pet dinara. Ovu šokantnu vest danas prenose mediji bliski Udruženju naftnih kompanija u Beogradu, a ovaj nepopularan potez pravda se poskupljenjem barela nafte za 3,3 odsto u poslednjih nekoliko dana na svetskom tržištu. Poskupljenje je najavljeno u roku od nekoliko narednih dana.

Dobro je poznato da je poskupljenje benzina, kapisla za poskupljenje robe široke potrošnje što znači da će novčanici na jugu Srbije preživeti još jedan talas rasta cena.

Sve naftne kompanije u Srbiji jednim delom uvoze gorivo. Zbog toga će se ovaj drastičan porast cene barela nafte na svetskom tržištu odraziti i na poskupljenje benzina i dizela na pumpama u Srbiji. Do poskupljenja mora da dođe jer mi to gorivo prilikom nabavke skuplje plaćamo, a državne akcize će ostati nepromenjene. Prema sadašnjim očekivanjima, u narednih pet do šest dana će porasti cene svih vrsta benzina i dizela za oko pet dinara po litru. Smatram da ovo poskupljenje neće uticati na prodaju jer je ovakvih oscilacija bilo i ranije i to je nešto što se u ovom poslu dešava s vremena na vreme – objasnio je Srđan Knežević, jedan od vlasnika benzinskih pumpi, a za portal „Telegraf“.

To je potvrdio i direktor Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović, koji objašnjava da domaće tržište zavisi od uvoza nafte, pa samim tim tako varira i cena.

Tržište Srbije u velikoj meri zavisi od uvoza nafte i derivata nafte, pa samim tim i promene cene na globalnom tržištu utiču na cene goriva u Srbiji. Oko odsto sirove nafte koja se preradi u Rafineriji u Pančevu potiče iz uvoza, a uvoze se i određene količine gotovih proizvoda, pre svega dizela, benzina i tečnog naftnog gasa – istakao je Mićović.

On je potom i objasnio kako se formiraju cene goriva u Srbiji.

Akciza, naknada za formiranje obaveznih rezervi, naknada za markiranje goriva, naknada za monitoring kvaliteta i PDV su oko 80 dinara po litri, Kada su benzin i dizel u pitanju, i to je oko 55 odsto cene koju možete videti na benzinskim stanicama. Na njih berzanska cena nafte gotovo uopšte ne utiče. Na preostalih 45 odsto maloprodajne cene utiču berzanske kotacije, i zbog toga benzin i dizel poskupljuju sa rastom cene barela nafte na svetskom tržištu ili pojeftinjuju u obrnutom slučaju – detaljno je objasnio Mićović za „Telegraf“.

gradjanin.rs/Telegraf

 

1 Comment

  1. Zasto cena goriva nije pratila pad cene nafte na berzi. Prati se samo rast i podizu se cene. Jos malo i ostacete sami, pa nece imati ko da kupuje ni gorivo ni ugalj iz Kolubare.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *