Bruka sa porodiljama

[dropcap color=“#DD3333″ type=“square“]g[/dropcap]rađanin: Milorad Doderović, novinar australijskog SBS radija

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPorodice koje su  u Nišu dobile prinovu  pre godinu dana i ove jeseni slave i prve rođendane svojim bebama još nisu dobile gradski porodiljski dodatak. Ova činjenica nimalo ne služi na čast gradskom rukovodstvu jer radi se svakako o borbi za bebe kao jednoj od naznačajnijih investicija u budućnost nacije.

Gradska kasa je iz godine u godinu sve praznija, često se presipa iz šupljeg  prazno, a u hroničnoj oskudici kada se dele pare iz gradskog budžeta svi dobijaju pomalo,a niko dovoljno, ali bez obzira na sve to-majke novorođenih beba moraju imati prednost. Sve ostalo nije ništa drugo nego gradska bruka i sramota! Jer, postoje neki budžetski korisnici poput porodilja, socijalno ugroženih ili korisnika narodne kuhinje, za koje jednostavo mora biti para

Ovih dana u medijima pročitah i “suludu” vest da će kompanije Apple i Facebook platiti svim ženama zaposlenim u tim kompanijama zamrzavanje jajnih ćelija, kako bi na miru mogle da se posvete karijeri. Facebook je nedavno pokrenuo program u kom će svakoj zaposlenoj dati 20.000 dolara za zamrzavanje jajnih ćelija, kako ne bi osećale pritisak zbog otkucavanja biološkog časovnika, dok će Apple isto učiniti u januaru sledeće godine. Zamrzavanje jajnih ćelija je proces koji omogućava ženama da se podvrgnu veštačkoj oplodnji i nakon što njihova reproduktivna moć počne da opada. Tako mogu nesmetano da se posvete karijeri, a majčinstvo odlože za trenutak kad budu spremne.

Studija iz 2006. pokazala je da je uspešnost veštačke oplodnje ista i u slučaju upotrebe zamrznutih jajnih ćelija, kao i sa svežim.Facebook i Apple su prve velike firme koje su ponudile ovu mogućnost svojim zaposlenim.

Strašnilo i pod jedan i pod dva!

© 2023 GRAĐANIN - Gradjanin.rs je upisan u Registar medija Republike Srbije pod rednim brojem: IN000266