Dizajner Mile Radičević izložbom obeležava 50 godina umetničkog rada

Radovi niškog dizajnera Mileta Radičevića koji obeležava 50 godina umetničkog rada biće izloženi u Oficirskom domu od sutra 14. marta, a otvaranje ove specifične postavke planirano je za 19 sati.

Bogatom izložbom sačinjenom iz nekoliko celina grafički dizajner Mile Radičević obeležava 50 godina umetničkog rada. Pažljivim odabirom nekoliko segmenta njegovog stvaralaštva može se zaokružiti i sam razvoj grafičkog dizajna u Nišu. Izložba sadrži retrospektivni opus počev od Grafičkog oblikovanja (1968-1980), Manifestacija koju prate znak, plakat, medalje, kartice, diplome i fascikle, preko grafičkog dizajna mnogih firmi i ustanova, definitivnih rešenja logo – znaka raznih organizacija, dizajn kataloga , knjiga i ambalaža (1980-2019). Druga celina ove izložbe čini šest slika kao predložak pravoslavnog kalendara pod nazivom „Omaž Direru“.

Mile Radičević je rođen je u Nišu 1948. godine. Osnovna pravila grafičkog dizajna upoznaje kao učenik umetničke škole Đorđe Krstić u Nišu 1963 godine upijajući smernice vrsnih tada profesora. Završava srednju školu 1968. i ubrzo se zapošljava u EI Niš u odeljenju Centar propagande kao grafički dizajner.

Zahvaljujući njegovim za ono vreme savremenim i smelim grafičkim rešenjima Elektronska industrija Niš se sa svojim proizvodima našla na svim važnim sajmovima , za koje je dobijala značajne pohvale, diplome, nagrade i priznanja.Ubrzo postaje član Udruženja primenjenih umetnika Srbije. Upisuje VPŠ u Beogradu odsek grafički urednik u klasi prof.Grozdanića.

Uporedo sa radom u niškom elektronskom gigantu izlaže samostalno.Prelaskom u Tehnoekonomik još više se posvećuje umetničkom radu i angažovanju samog udruženja Primenjenih umetnika Niša čiji je i u jednom periodu i predsednik postao.Raspadom velikih industrija u Nišu, on se odlučuje da samostalno krene kao umetnik otvaranjem sopstvene firme „Radičević dizajn studio“, potom galerije „Red punkt“. 1998. godine stiče uslove za priznanje istaknutog dizajnera Republike Srbije kao član ULUPUDS-a od 1977. godine.

Punih 50 godina umetničkog rada ispunjeno je ogromnim opusom čiji deo možemo i na izložbi videti:mnogobrojne manifestacije poput sajma knjiga, sporta, industriskog oblikovanja, izložbe , njegova logo rešenja i znaka raznih organizacija ulivaju sigurnost i kvalitet proizvoda koje prezentuje..Svojim istrajnim i profesionalnim radom sa prepoznatnjivim stilom on zauzima visoko mesto u plejadi vrsnih grafičkih dizajnera u našoj zemlji.

Sonja Vukašinović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *