Đaci iz Vranja kroz stripove čuvaju narodnu tradiciju

Da naši najmlađi danas ipak neguju tradicionalne vrednosti, pokazali su Emilija Dimić, Jovan Trajković i Minja Janković, učenici četvrtog razreda osnovne škole „Svetozar Marković“ u Vranju. Njihov učitelj i mentor Miomir Dejanović kaže da su đaci marljivo i uspešno radili na temu Božića, Porodice i Slavskih običaja i još jednom dokazali da je strip veoma pogodan medij kroz koji se može progovoriti o različitim temama.

Učitelj Miomir Dejanović, koji je za svoj vaspitno-obrazovni rad dobio brojna priznanja, ističe da je tražio način da strip primeni u nastavi i učini je zanimljivijom, a da se u ovom slučaju, i čitaoci kroz Emilijine i Jovanove stripove na zanimljiv i brz način mogu podsetiti nekih tradicionalnih vrednosti našeg naroda.

„Jovan i Ema su srećni što kroz svoje stripove čuvaju i neguju tradiciju i što njihove objavljene stripove može videti šira čitalačka publika. Takođe se nadaju da će inspirisati i drugu decu da nešto slično izrade.“ – rekao je Dejanović.

Učenici učitelja Dejanovića su se i ranije kroz strip uspešno bavili narodnom tradicijom, a on dodaje da deca imaju jaku potrebu da crtaju i da bila velika šteta da se ta dečja želja da se izražavaju kroz crteže ne iskoristi u savremenoj školi.

„Strip u nastavi liči na igru, na zabavu, a u stvari na efektan i efikasan način omogućava da se zahvaljujući spoju teksta i crteža ostvaruju ozbiljni vaspitno-obrazovni ciljevi. Nastavne sadržaje učenici mnogo lakše usvajaju kroz strip, nego kada im se predaje klasično, starinski.“ – istakao je Dejanović.

Stripovi Emilije i Jovana objavljeni su dvadesetom broju časopisa „Iskončić“, koji izdaje Svepravoslavno društvo „Prepodobni Justin Ćelijski i Vranjski“ Pravoslavne Eparhije vranjske.

Vredni učenici redovno osvajaju nagrade

Učenici učitelja Miomira Dejanovića su osvojili brojna prva mesta na republičkim i međunarodnim nadmetanjima.

Jovan Trajković je osvojio specijalnu nagradu i medalju na međunarodnom konkursu „Čuva nas i vodi ruka, Karadžića Vuka“, koji je raspisalo Udruženje „Čuvari detinjstva“ iz Niša, s ciljem motivisanja dece da na stvaralački način pokažu svoju ljubav prema domovini, kao i znanje koje imaju o srpskim znamenitim ličnostima, običajima, tradiciji i brojnim značajnim spomenicima kulture. Jovan je osvojio i treće mesto na republičkom konkursu „Srbija, doživi!“, za strip o običajima koji prate obeležavanje krsne slave.

Emilija Dimić je osvojila treće mesto na gradskom takmičenju u javnoj izradi likovnog rada na temu Svetosavlja, nagrađena je na međunarodnom likovnom konkursu „Radost Božića“, u organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ u Tuzli.

Minja Janković osvojila je prvo mesto za strip koji je uradila na temu Vaskrsa, a cilj organizatora je bio da podstaknu đake da svoja znanja, razmišljanja i osećanja u vezi sa ovim velikim hrišćanskim praznikom izraze kroz pesme, priče i crteže.

Miomir „MiDej“ Dejanović je 28 godina učitelj u vranjskoj osnovnoj školi „Svetozar Marković“. Piše za decu i odrasle, izrađuje kratke obrazovne filmove, crta edukativne stripove i ilustracije i primenjuje ih kao nastavna sredstva u radu sa đacima. Za svoj vaspitno-obrazovni rad dobio je brojna priznanja. Proglašen je za jednog od najboljih edukatora Srbije. Nosilac je priznanja Najbolji nastavnik na prostorima bivše Jugoslavije, i dobitnik je specijalnog priznanja “Sveti Sava”, za inovacije u oblasti obrazovanja.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *